De Magie van de Cinema

Zo een vier jaar geleden zat ik op internaat in Brugge. Ik heb er enkel mijn laatste twee jaar middelbaar doorgebracht. Het waren hoe dan ook de best twee jaar van mijn middelbare carriÔø?re. En ik denk dat daar mijn interesse in film gegroeid is. Iedere woensdag was het namelijk filmavond. En gezien we zelf naar de videotheek mochten gaan (beurtrol en dergelijke) heb ik heel wat nieuwe films en genres leren kennen en apprecieren. Maar naast die filmavonden waren er ook de cinema beurten. 6 op een semester. Heel schaars en onze 'enigste' manier om eens het stad in te raken. Er werd dus zeer gewogen omgegaan met deze vrijkaarten.

<!--more-->

Ik ben altijd wel een grote fan geweest van de cinema. Toen ik nog een duim groot was, gingen we altijd met de mama en de papa, en soms mocht een vriendje of vriendinneke mee. Later werden we gebracht door de ouders. En uiteindelijk hadden we ons eigen vervoer. Maar steeds in van die grote Kinepolis-achtige complexen met minstens 8 zalen. Liefst 20 of meer, dan was er een ruime keuze. In Brugge daarentegen heerste nog de charme, de magie van naar de film te gaan.

Toen ik er op internaat zat, meen ik mij ter herinneren, waren er een 4-tal particuliere zalen. Ik zeg zalen omdat de meeste slechts uit 1 Ôø? 2 zalen bestonden. Je kon werkelijk schijbaar een wijn/bierkelder binnenstappen en eigenlijk een filmzaal binnenwandelen. Zo was er ook een roulatie systeem van welke zaal welke film welke week ging draaien. Er waren telkens twee films per zaal. Eentje voor de middag en eentje voor de avond uurtjes. En uiteraard was er ook een zaal waar de 'andere film' werd vertoond.

Dus iedere keer als we besloten eens naar de film te gaan was het op voorhand goed kijken welke film er waar werd gedraaid. En ook heel belangrijke: welke films op welke dagen gereleased werden. Het is dan ook geen verrassing dat we ons wel eens vergisten. Een verkeerd uur gelezen, verkeerde datum... Maar dit kon de pret niet bederven. En na de film gingen we nog een pintje drinken bij 'Charlies'. Een cinemacomplex omgebouwd tot poolbar.

Maar deze tijd lijkt voorbij te zijn. Het tweede jaar al toen ik in Brugge op internaat zat is een van de zalen failliet gegaan. Volgens wat ik kon vinden op het net bestaan enkel nog de Liberty en de LumiÔø?re. Maar voor hoe lang nog? Kinepolis heeft nu een bouwvergunning in handen om een complex met 8 zalen op te zetten op een zeer interessante ligging. En blijkbaar was er ook al een aanvraag van NV CinÔø? Invest (geen flauw idee wat zij bezitten, maar het klinkt zeer commercieel).

Algemene conclusie: de magie van de cinema is zo goed als verdwenen. Niet dat k deze magie ooit ten volle heb kunnen bewonderen. Maar de kleine particuliere zalen en hun charmes hebben hun tijd gehad. De Studios hier in Leuven komen in de buurt, maar het is helemaal niet vergelijkbaar. Misschien ligt de nieuwe magie in de Sneak.

15 januari 2005

Vrije Tijd

back to top