Picasa2

Een paar maanden geleden heeft Goolge Picasa opgekocht en gratis ter bechikking gesteld. Vandaag is Picasa 2 gelanceerd. Picasa is een handig software pakket voor het beheren en organiseren van de foto's op je PC. Enkele maanden geleden schreef ik een uitgebreide review van het pakket. Helaas heb ik nu niet de tijd om hetzelfde te doen. Maar ik ga wel even mijn eerste indrukken neerpennen.

<!--more-->

Installatie loopt nog steeds even vlot. Maar, een grote maar, bij de vorige versie kreeg je nog de keuze: de PC automatisch scannen of manueel mapjes selecteren. Nu wordt je verplicht te kiezen tussen tussen het automatisch scannen van de volledige PC of het automatisch scannen van Mijn Documenten. Niet echt een pluspunt voor de iets meer gedreven PC gebruiker. Het is wel mogelijk om achteraf mappen te verwijderen uit Picasa of om ze te verbergen in Picasa. Maar persoonlijk verlies ik liever geen tijd met het laten scannen van een map dat ik achteraf toch ga verwijderen.

Layout-gewijs is er niet zoveel veranderd. Een beetje opgefrist en een iets gebruiksvriendelijker interface. De belangrijkste wijziging is denk ik het vervangen van 'Keywords' door 'Labels'. Vroeger moest je iedere keer via de opties van een foto manueel de keywords toevoegen. Nu kan je simpel weg en label creÎren en enkele eigenschappen aan de label toevoegen. Eens de label gemaakt is kan je dan eenvoudig via de 'Picture Tray' een label toekennen aan ÈÈn of meerdere geselecteerde foto's. Iets gelijkaardigs is het toekennen van een ster aan een foto. Zo kan je op een eenvoudige wijze een lijst van favorieten samenstellen.

Verder is er ook een verbeterde 'Photo Editing'. Er staat een lijst van filters ter beschikking die effectief doen wat ze zeggen te doen. En dan is er nog de "I'm feeling lucky" knop dat een mooi resultaat geeft. Verder zijn er ook een paar functies voor de iets geavanceerdere gebruiker.

Om af te sluiten nog een lijst van leuke (nieuwe?) features:

  • Collage, posters, screensaver en filmpjes maken
  • Batch processen (bv een reeks foto's van naam wijzigen)
  • Integratie met Blogger (zat er denk ik vroeger ook al in)
  • Maken van backups en cadeau cd'tjes
  • Foto's mailen via Gmail
  • Albums berschermen met paswoord (dit staat althans op de website, ik heb het niet teruggevonden)

Algemeen kan dus gesteld worden dat de nieuwe Picasa op alle vlakken een verbetering is. Het is misschien iets minder gebruiksvriendelijk voor de 'power user' maar dat is denk ik niet echt de doelgroep. Picasa is, als je het mij vraagt, alleszins een degelijk, en gratis!, alternatief.

18 januari 2005

Fotografie, Software

back to top