X Factor

Gisteren voor moederkesdag gaan brunchen in de Sheraton van Zaventem. Ik was zelf naar gewoonte iets later dus ging ik op zoek naar onze tafel. Kom ik daar in de grote hal, stond daar een grote tafel met wat vlaggetjes van VTM en een groot bord waarop prijkte: Schrijf je hier in voor X Factor! of misschien was het wel X Factor audities hier!. X-factor, is dat niet dat ?©?©n waar Nina (of hoe noemt ze ook) in Idool het steeds over had? Geen x-factor en je mocht naar huis.

<!--more-->

De broer wist te zeggen dat er al heel de week reclame van was op de radio, maar wat het precies is, geen idee. De zus dacht de het om een zang talentenjacht gaat, maar dat je ook als groep kan inschrijven. Uitsluitsel kon ze niet echt geven. Zelf dan maar een op het net zoeken. Blijkbaar is X Factor, hoe kan het ook anders, komen overwaaien vanuit het Engelse. En het is niet X Factor maar The X Factor. En de zus had gelijk, groepen mogen ook inschrijven, meer nog, er is helemaal geen limiet! Uit het inschrijvingsformulier:

X Factor is de grootste zoektocht naar nieuw muzikaal talent ooit op de Vlaamse televisie. Iedereen die ouder is dan 16 jaar kan deelnemen, er is dus geen maximum leeftijd om je in te schrijven. Het doel van het programma is om een tot nu toe nog niet ontdekt muzikaal talent te vinden. X Factor is niet all?©?©n bijzonder omdat er geen maximum leeftijd is, ook vocale groepen mogen zich inschrijven. [...]

Mensen die dus net te oud waren voor Idool kunnen nu hun kans grijpen! Ook mensen die hun bandje niet willen verlaten kunnen zich inschrijven. God, je mag zelfs een knapenkoor inschrijven! Waarlijk een festijn! Helemaal de bom! Alsof Idool, Star Academy en andere aanverwante nog niet genoeg was. Het kan toch niet anders dan dat steeds dezelfde mensen naar die audities gaan. Ik kan me echt niet van de indruk ontdoen dat de VMMa meer bezig is met het zoeken naar mogelijk talent dan het uitzenden, tonen van talent.

Een snelle blik op de borst nummer gisteren verried dat er meer dan 1000 mensen zijn komen opdagen (die dag, op die locatie). Wat ik toch wel behoorlijk veel vind. Andere vaststelling: meer meisjes dan jongens, uiteraard zo veel mogelijk een Barbiepop of Britney benaderend. Maar we gaan nu even niet hypocriet doen, hier en daar zat er precies nog wel een knap meiske tussen. Eigenlijk had ik mijn fototoestel moeten nemen. Ze hadden ongetwijfeld gewillig geposeerd, denkende dat niet alleen hun zangcarri?®re in de startblokken staat maar ook hun bijverdienste als professioneel model.

Toch vreemd wat een beetje roem en geld doet met mensen en hun zelfrespect.

Mijn excuses voor de weinig samenhangende tekst, ik ben halverwege het schrijven mijn boodschap vergeten.

9 mei 2005

Media

back to top