Openbaar vervoer etiquette

Ik ga denk ik een actiefront starten. Het wordt dringend tijd dat er eens officiele, neergeschreven en gepubliceerd regels komen voor het gebruik van openbaar vervoer. Regels die ook kunnen beboet worden. Gedaan met de veronderstelling 'gezond verstand', want de meeste reizigers hebben die blijkbaar toch niet. Hier alvast een eerste klad van mijn programma punten, uiteraard alles in het teken van 'je bent niet alleen' en 'zo gaat het sneller vooruit':

<!--more-->
 • Minimum ruimte die moet gerespecteerd worden om mensen te laten uitstappen.
 • Wacht tot als iedereen uitgestapt is die eruit moet.
 • Sluit onmiddelijk aan om uit te stappen en wacht niet tot de eerste al beginnen in te stappen.
 • Geen senioren tijdens het spitsuur, ze houden alleen maar alles op. Ze hebben trouwens een hele dag niets te doen, waarom dan op het drukste moment de bus/tram nemen als je een uur vroeger rustig en op het gemak kan reizen zonder anderen en jezelf te ergeren.
 • Als je de signalen voor het sluiten van de deuren van de tram hoort probeer dan niet nog snel binnen te springen. Zo gaan de deuren opnieuw open en vertraag je het vervoer alleen maar. Zo ga je ook mensen die hun trein/tram/bus verbinding een beetje verder moeten halen op de zenuwen werken.
 • Schuif verdomme door! Er is plaats genoeg, blijf niet aan de ingang staan en laat de andere ook instappen. En doe het verdomme snel!
 • Geen gsm, of gsm op stil, we zijn niet ge?Ønteresseerd in het aantal berichtjes dat je binnenkrijgt of je nieuwste beltoon.
 • Als je dan toch wil bellen op de trein/tram/bus doe het dan discreet, we zijn ook niet ge?Ønteresseerd in je gesprek.
 • Kleine groepjes van bijvoorbeeld vier of vijf mensen is nog steeds geen volledige bezetting van een wagon. De andere reizigers willen rustig lezen, slapen of werken.
 • Ook twee mensen bezetten niet een volledige wagon!
 • Het doel van ee koptelefoon is dat de anderen niet gestoord worden door je muziek. Er dus ook geen reden om je geluid op het maximum te zetten zodat we toch kunnen meeluisteren.
 • Speel je een of ander spelletje met je gsm of gameboy, zet dan het geluid op stil of gebruik een koptelefoon.
 • Als je aan de ingang van de tram/bus staat en de mensen kunnen niet passeren bij het uitstappen, stap dan zelf even uit en ga aan de kant staan, je kan er zo weer inspringen.
 • Hou je kinderen aan een leiband, je laat je hond toch ook niet voor mijn voeten lopen.
 • Gewoonlijk is er ?©?©n uitgang in een station, sta dus niet te wachten om op te stappen in de richting van die uitgang.

De meeste van bovenstaande puntjes zijn van toepassing op zowel trein, tram als bus. Dan nog eentje met betrekking tot de treinstations (en eender waar ze nog van toepassing zijn).

 • Stilstaan op een roltrap doe je rechts, zo kunnen de gehaaste mensen gemakkelijk links passeren zonder door jullie heen te moeten zigzaggen en daarbij ouwe dametjes om ver te lopen.

Zo dit is denk ik een goed begin. De meeste van de puntjes hierboven zal je wel al eens gehoord hebben, of ljken zeer logisch. Mijn vraag dan: waarom doe je het niet? Ben je teveel met jezelf bezig? Een antwoord als: 'Omdat de andere het ook niet doen.' pakt niet bij mij! Voor de rest, vul gerust aan.

13 mei 2005

Samenleving

Reacties

afbeelding van Anoniem

Mijn persoonlijke favoriet: Sta je plaats af aan vrouwen, bejaarden en mensen met krukken (zelf meegemaakt dat ik heel de reis mocht rechtstaan).

afbeelding van Anoniem

Inderdaad ongelooflijk irritant als mensen zich niet aan deze regels houden. Zelf mijd ik openbaar vervoer als de pest, enkel naar Brussel neem ik soms de metro omdat ik daar mijn auto toch niet kwijtgeraak.

afbeelding van Anoniem

(On)geschreven regels in het OV

Stijn De Meyere is het helemaal zat met hoe mensen zich in het OV gedragen. Hij heeft een lijst van ongeschreven regels die eigenlijk geschreven zouden moeten worden. Ik wil er zelf nog een aantal aan toevoegen: - plaats niet...

afbeelding van Anoniem

haha ja ik ben het helemaal met je eens. Irritante houden van sommige mensen. Goed initiatief

afbeelding van Anoniem

Super initiatief. En hier nog ééntje die heel wat mensen lijken te vergeten: als iemand zich niet goed voelt of duidelijk gewond is, help die persoon dan. Dat lijken de meeste pendelaars ook te vergeten.

afbeelding van Anoniem

Geachte mensen,

Ik ben een student uit Nederland en doe een onderzoek en heb hier informatie nodig over het openbaar vervoer. Ik zie nu vooral de opmerkingen die ik ook ken in Nederland. Vraag me af hoe druk het is in het OV, reistijden etc. Hoe is dat?

Alvast bedankt,

Thomas

afbeelding van Anoniem

Moet je dit serieus nemen?

afbeelding van Anoniem

Voordat je deze nieuwe voorstelling instuurt, zou ik toch eerst nog even aan je spelling werken.

Laters

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt. Indien je een Gravatar account hebt wordt uw avatar getoond.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

back to top