Jury: Insomnia

Niet te geloven, maar ik ben zowaar aan het studeren. Ik heb dinsdag jury gehad voor mijn eindwerk en wou hier dus dezelfde avond al iets over zeggen, maar donderdag en vrijdag had ik al twee examens en tot mijn eigen verbazing heb ik daar tijd ingestoken in plaats van andere zaken. Ofwel heb ik het als een uitvlucht gebruikt om een weekje te kunnen pauzeren van het bloggen. Maar goed, de jury dus: het was goed!

<!--more-->

Ons eindwerk, eerstejaars fotograafjes die enkel zwart-wit mogen werken, bestaat erin een conceptreeks van 4 foto's te presenteren. Mooi afgedrukt op 50x40cm (of bij mij 50x33 om de 2/3 verhouding te behouden) en opgekleefd. Voor de rest waren we vrij te kiezen wat we wouden doen. Dit conceptreeks kan bestaan uit een bepaald thema of uit een principe (bv portret, architectuur, ...). Het is ?©?©n iets om vier redelijk goede tot goede foto's te maken, maar het is iets anders om ervoor te zorgen dat ze perfect samensmelten en je thema evenwichtig weergeven.

Zelf heb ik gekozen voor Insomnia als thema. Ik wou eenerzijds mezelf uitdagen, metzelf aan het denken zetten hoe ik iets in beeld moet zetten en anderzijds wou ik iets waarbij ik reacties zou krijgen als: 'Hoe ga je dat doen?' In beide zaken ben ik geslaagd. De weinige mensen aan wie ik mijn thema verklapte reageerden allemaal met een zekere nieuwsgiergheid naar hoe ik Insomnia in beeld wou bregen. Het verbaasde me eigenlijk ook een beetje hoe weinig mensen eigenlijk weten wat insomnia is, slaapeloosheid dus.

Het was alleszins een uitdaging voor mezelf. E?©n van de foto's kon ik vrij onmiddellijk bedenken (de eerste uit de reeks), nog wat dieper nadenken en kon er nog twee bedenken, maar de vierde heeft toch even op zich laten wachten. Wat voor mij zeer belangrijk was in de reeks was de lichtsfeer en de gevoelens die voorkomen uit de foto's, eenzaamheid, frustratie, moedeloosheid, futloosheid ... Maar goed, ik ga nog wat over laten aan eigen interpretatie hierbij dus de foto's:

Insomnia 1

Insomnia 1 (iets grotere versise)

Insomnia 2

Insomnia 2 (iets grotere versise)

Insomnia 3

Insomnia 3 (iets grotere versise)

Insomnia 4

Insomnia 4 (iets grotere versise)

5 juni 2005

Ego, Fotografie

back to top