Unieke prints

Iets dat vroeger een gegeven was in de fotografie is dat elke print uniek is. Je duikt de doka in maar komt nooit met identieke prints buiten, de ene keer druk je hier wat door de andere keer is dat wat minder lang. Sterft de fotograaf kan er maar met grote moeite meer een gelijkaardige, originele print gemaakt worden. Dit is ook de reden dat de prijs voor vintage prints de laatste jaren, maanden, de lucht in schieten.

Met digitale fotografie kan je ook enigszins een reeks unieke prints verkrijgen door je foto telkens opnieuw te bewerken vertrekkende vanuit het origineel. Hou je een bewerkt beeld bij dan heb je 'het gevaar' dat iemand je foto in massaproductie print (waar je ook wel wat geld mee kan verdienen natuurlijk), maar het originele van een print is er dan natuurlijk af.

Dit is eigenlijk iets waar ik tot voor kort nooit echt heb bij stil gestaan, en het is ook nooit een bewuste keuze geweest, maar ik heb nog nooit een bewerkt beeld bijgehouden. Ik heb enkel een archief met originele onbewerkte foto's (de foto's die jullie te zien krijgen zijn natuurlijk wel bewerkt). Wat doen jullie? Houden jullie originelen bij of overschrijven jullie je originelen met bewerkte versies. Of hou je zowel het origineel als het bewerkt beeld bij?

Er is ook nog de optie van alles in een psd bestand bij te houden en in lagen te werken (en al dan niet je origineel te deleten). Het voordeel hiervan is dat je in de onderste laag het origineel kunt vast zetten en bewerkingen er bovenop kunt maken, later opnieuw oproepen en uw aanpassingen opnieuw aanpassen als je het nodig zou vinden.

Hoe werken jullie? Kleine update: vind je het belangrijk dat elke print uniek is of niet?

19 oktober 2005

Fotografie

back to top