De eerste Mac ervaringen

Ik ben nu een weekje aan het spelen met mijn nieuwe Powerbook en het is fijn. Het is echt een verademing om eens een systeem te hebben dat vlot draait. En blijft vlot draaien ondanks het feit dat je meer software installeert. Maar goed, we gaan er geen wnidows vs. mac oorlog van maken.

Het grote myserie was het verbinden van mijn oude Dell laptop met de Powerbook om al mijn bestanden te kunnen overzetten. Uiteindelijk heb ik het opgegeven om ze in netwerk te zetten en heb ik een FTP-server opgezet op de latop en dan via de Powerbook alles gedownload wat toch enkele uurtjes geduurd heeft, zeker met een onstabiel draadloze verbinding.

Eens alles was overgezet was het een kwestie van software voor de Mac vinden. Niet zo eenvoudig, blijkbaar is de opensource en/of freeware community rond de Mac veel kleiner dan verwacht, maar na wat zoeken heb ik dan toch (voor de meeste zaken) software gevonden. Ik zal even alles op een rijtje zetten, misschien heeft Perre er wat aan, hij heeft ook net een Powerbook gekocht.

  • Als texteditor gebruikte ik altijd DevPHP en EditPad door mekaar, voor de Mac heb ik TextWrangler gevonden, een zeer uitgebreid texteditor en gratis natuurlijk.
  • Om mijn favoriete ftp client, WS_FTP (ik gebruikte nog een oude versie, de nieuwste vind ik maar niets), te vervangen heb ik Cyberduck ge?Ønstalleerd. Ik las overal dat Transmit het van het is voor mac, maar het is helaas betalend.
  • Ter vervanging van Rainlendar, mijn kalender, gebruik ik de meegeleverde iCal en een dashboard widget om snel mijn activiteiten van de komende week te kunnen nakijken.
  • Iets dat ik dagelijks gebruikte en een beetje onmisbaar is geworden was RSSBandit. De ideale vervanging zou NetNewsWire zijn, maar gezien deze betalend is ben ik (voorlopig) voor de lite versie gegaan.
  • Verder heb ik nog volgende widgets ge?Ønstalleerd: Sudoku Widget, lijkt me vrij evident, en Say Cheese, dagelijks comics (waaronder, Calvind and Hobbes, Dilbert en Garfield).

Waar ben ik nog naar op zoek:

  • een vervanger voor InfranView
  • misschien een cd dn dvd brander (tenzij de meegeleverde software voldoende is?)
  • een cd ripper - zou liever geen iTunes gebruiken (ik gebruikte CDex)
  • Een dvdv catalogus: ik gebruikte DVDProfiler. Ik kwam enkele maanden iets tegen dat uw dvd's viruteel in een rek zet, maar ben de naam er van kwijt.
  • een degelijke mediaspeler (voor filmkes) dat zowat alle formaten aankan en playlists aankan, zoals windows media player

Zijn er voor de rest nog tips, zaken die ik zeker eens moet uitproberen of die onmisbaar zijn?

28 oktober 2005

apple, mac, Software

back to top