brede kijk

Ik zou mij een nieuwe lens willen aanschaffen. Een groothoek meerbebaald. Maar doordat elke groothoek wat minder grothoek wordt door het sensorformaat vallen er meteen aeen aantal opties weg. Zelf wil ik niet echt boven de 20mm gaan en liefst, als het kan een lichtsterk objectief en uiteraard zo weinig mogelijk vervorming. Maar meteen werd duidelijk dat dit me geld gaat kosten.

Omdat, met die specificaties, een zoomlens een stuk duurder zou zijn ben ik eerst gaan kijken aar de vaste brandpunt lenzen. Nikon zelf heeft er dan twee die in aanmerking komen: een 18mm en een 20mm. De 18mm is mij veel te duur, dus heb ik wat opgezocht over de 20mm. Ik vind er niet zo veel van, maar het lijkt algemeen, voor de prijs geen slechte lens te zijn.

Eens kijken bij de concurentie leert me dat Sigma een tegenhanger heeft voor de 20mm, een beetje goedkoper dan de Nikon versie, zoals steeds. Maar blijkbaar is hij nogal zacht onder F/8, dus wat is dan het nut van een lichtsterke lens. Verder heeft Sigma nog een 14mm maar ook deze licht een beetje boven mijn budget.

Eens kijken wat de zoomlenzen van Nikon ons te beiden hebben:

  • een 17-55mm: interessant bereik, maar van de DX (wil ik vermijden, ooit komt Nikon met een full frame!) reeks en veel te duur.
  • een 17-35mm: opnieuw een interessant bereik, maar ver boven mijn budget.
  • Een interessante lens, net binnen budget maar niet zo lichtsterk is de 18-35 f/3.5-4.5 en aldus Ken Rockwell veel tonvervorming. Uitgesloten dus.

Eens kijken bij Sigma:

  • voor een gunstige prijs is er de 17-35mm, helaas niet even lichtsterk over de hele lijn. Maar blijkbaar is de lens nogal wazig naar de randen toe en zeer gevoelig voor flare. Uitgesloten dus.
  • verder is er een 15-30mm F3.5-4.5. eigenlijk net iets boven budget maar nog doenbaar maar vreselijke reviews, dus ik denk er zelfs niet aan.
  • ook niet echt lichtserk is er de 12-24mm F4.5-5.6, maar deze heeft wel een prijs gewonnen en krijgt goede reviews. Alleen is de prijs momenteel kantje boordje.

Hiernaast heeft Sigma een reeks DC lenzen, uitsluitend voor digitale camera's. Dit zijn lenzen met beeldcirkel geoptimaliseerd voor de kleinere sensor. Het voordeel is dat de lenzen kleiner, lichter en goedkoper kunnen gemaakt worden. Het nadeel is dat ze niets waard zijn als, in mijn geval, Nikon komt aanzetten met een fullframe. (Er komt meer in beeld dan de geoptimaliseerde beeldcirkel waardoor de randen van de foto op niets trekken. In deze reeks heeft sigma een volprezen 10-20mm voor een schappelijke prijs (niet lichterk helaas) en een 18-50mm f/2.8 waar nogal wat gemengde gevoelens rond zijn.

Maar net zoals de DX reeks van Nikon zou ik liever ook de DC reeks van Sigma links laten liggen, tenzij iemand mij kan overtuigen dat Nikon zeker niet het komende jaar (of twee) full frame zal gaan. Conclusie? Waarschijnlijk wordt het de 20mm Nikon als tijdelijke oplossing en later als ik veel geld heb kan ik dan nog zien ofwel helemaal niets en blijf ik nog wel even sukkelen met de kitlens.

Of misschien heeft iemand van jullie een tip? Een ander merk, tokina, tamron? Een oudere lens uit productie gehaald, te vinden op ebay misschien?

15 april 2006

Fotografie, lenzen, nikon, sigma

back to top