Hoe word je het liefst betaald?

Een vraag gericht naar de fotografen, ontwerpers en anderen in die in gelijkaardige freelance situaties kunnen terecht komen. Hoe word je het liefst betaald? Met geld, uiteraard. Maar per uur of per opdracht/geleverd product? Het is iets dat ik me wel eens moet afvragen. Dat het af hangt van de opdracht is me ook al duidelijk geworden.

Stel je hebt een shoot, je bent overeen gekomen om per geleverd (lees: gebruikt) beeld 200 euro te vragen. Uiteindelijk besluiten ze geen enkel beeld te gebruiken, dan heb je lettelrijk gewerkt voor niets. Als je je per uur had laten betalen had je ten minste nog iets verdiend aan je werk in de studio. Stel je dezelfde shoot voor maar je wordt aan 10 euro per uur betaald. Ze gebruiken 2 foto's, je hebt ongeveer 16 uur gewerkt aan shoot en retouche. Dat levert je 160 euro op, nu had je toch liever per foto gerekend zeker. (* De cijfers zijn er om een punt te maken en hoeven daarom niet realistisch te zijn)

Uiteraard zijn er allerlei tussenoplossingen en vangnetten. Een bedrag per uur (zo wordt je shoot al zeker betaald) + een bedrag per foto. Of een minimum bedrag + bijkomende uren/foto's/... Of gewoon voor een vast bedrag werken ongeacht wat ze doen, hier heb je dan wel het risico dat je uiteindelijk meer werk hebt dan dat je voor betaald wordt. Enz...

Voor grafici ligt het nog anders. Vraag je een vast bedrag per ontwerp? Wat doe je met (steeds terugkerende) (last-minute) wijzigingen? Of toch ook liever per uur? Het één ontwerp gaat vlotter dan het ander. Misschien een tussenoplossing: een vast bedrag voor een ontwerp, maar eens je meer dan xx uren bezig bent je extra uren doorrekenen.

Ik ga dezelfde vraag doortrekken naar websiteontwerpers. Ik neem aan dat het gelijkaardig verloopt als bij grafici. Of hangt je prijs af van het aantal pagina's waarvoor de site gebruikt zal worden? (hmm, nu ik die vraag 'luidop' lees lijkt me dit in de meeste gevallen nogal onrealistisch). En hoe wordt dan doorgerekend als je het ontwerp ook nog moet omzetten naar een werkende template in html en css (er van uitgaande dat je kennis zo ver reikt)? En voor degenen die de site ook nog eens zelf opvullen (een klein business website van een 5-tal pagin's bijvoorbeeld), vraag je bijkomende kosten per pagina, of blijf je per uur werken.

Om het geheel af te ronden nog een vraag waar ik ook wel eens mee zit: wat zijn realisitsche prijzen? Eentje voor de durvers. Geld blijft toch een beetje taboe.

Veel vragen, twee eigenlijk: hoe en hoeveel word je het liefst betaald? Hopelijk ook een interessant reeks reacties en inzichten van ervaren mensen.

24 augustus 2006

geld, Werk

back to top