Verloren

Het is zo ver. Voor het eerst ben ik foto's verloren. Ik heb alle schijven, dvd's en cd'roms afgelopen maar ik vind ze nergens terug. Frustraties alom. Gelukkig waren het geen 'belangrijke' foto's, het gaan om beelden die ik tussendoor eens gemaakt heb. Het blijft wel enorm vervelend, want ook zijn ze niet belangrijk, ik wil toch altijd eens kijken hoe de foto's zijn uitgedraaid.

Ik heb ondertussen toch al een eenvoudig maar goed systeem uitgewerkt voor mezelf om mijn foto's te archiveren. Zo iets met genres, datums en namen. Weet ik niet meer wanneer ik de foto's gemaakt heb kan ik ze terugvinden om bv de plaats waar ik ze genomen heb enz.. Helaas, nu weet ik perfect waar, wanneer en van wat, maar ik vind ze niet terug.

Ik vermoed dat het scenario als volg zit:

  • Ik heb de foto's genomen tussendoor.
  • Ik had een opdracht en heb van geheugenkaartje gewisseld zonder de foto's op de pc te zetten.
  • Het kaartje met de foto's is een tijdje in mijn zak blijven zitten, ik was ze helemaal vergeten.
  • Een aantal opdrachten later heb ik plots een tweede kaartje nodig. Zonder te kijken wat er op staat steek ik hem in mijn toestel en wis ik alles wat er op staat.
  • Ik schiet verder, foto's weg.

Hieruit hebben we twee lessen geleerd:

  1. Bij het thuiskomen, onmiddellijk alle foto's overladen op pc, ook al zijn het er maar een vijftal.
  2. Bij het wisselen van geheugenkaart controleren wat er op staat.

Dat laatste is iets dat ik normaal altijd doe, maar het moest wellicht snel gaan en dan doe je dingen zonder nadenken en gebeuren er ongelukken. Eigenlijk zou ik die regel moeten uitbreiden naar: Controleer geheugenkaarten voor het vertrekken naar een opdracht.

14 december 2006

Fotografie, geheugen

back to top