Lessen geleerd

Zo, het zit er op. Dinsdag was het jury en gisteren heb ik mijn allerlaatste examen gehad (tenzij ik iets zou bij studeren). Mijn examens zijn goed verlopen, jury's blijven altijd een verrassing. Wat hebben we deze keer geleerd?

Zoals eerder al gezegd werden er drie reeksen van zes beelden gevraagd, eentje rond cultuur, eentje rond sport en eentje naar keuze.

Voor cultuur zat ik een beetje vast. Enerzijds had ik een optreden met interessante lichtsituaties, en een tweetal sterke beelden. Maar ze hadden al laten weten dat ze graag wat meer variatie in de beelden hadden gewenst, zo werd er voorgesteld om ook wat voor/rond/na te fotograferen. Dus heb ik nog een optreden gefotografeerd, een open podium in een klein donkerder zaaltje, met veel gevarieerde beelden. Ik heb uiteindelijk voor de laatste gekozen omdat er - ook bij andere - nogal veel nadruk werd gelegd op variatie.

Slecht gekozen dus. Geen sfeer, geen voeling en wat nog. Ik had er ook twee beelden bij gestoken van tijdens de soundcheck met uiteraard een lege zaal. Ik dacht dat ze meer van 'er rond' wouden. Het gevolg is dat ze het gevoel hadden dat er niemand was, waardoor er geen sfeer was en het leken wel repetitie beelden. Ach ja.

En waarom ik niet voor een andere reeks gekozen heb, we hebben toch betere beelden gezien. Ja, ik had inderdaad liever voor een andere reeks gegaan, maar de nadruk werd nogal hard op variatie gelegd en wel dan had ik allemaal zo een beelden gehad (wijzend naar een ruime shot). Het antwoord: 'Nu is dat toch ook'. Allé dan als gij het zegt. Ik denk dat ze zelf niet weten wat ze met gevarieerd bedoelen en wat ze verwachten. Dat gevoel heerste er toch onder ons, 'de leerlingen'. Maar niet goed dus.

Voor sport heb ik mijn reportage rond boksen afgegeven. Boeiende beelden, gevarieerde reeks (hier zaten meer gelijkaardige beelden in dan het geval was bij het optreden) maar technisch kantje boordje. Sommige beelden hadden wat meer ruis dan anderen. Kwam blijkbaar wat rommelig over. En over de scherpte waren ze ook niet helemaal zeker. 'Bij bewegingsonscherpte moet ge de beweging zien e'. Dat het om mannen gaat die niet stil staan en ik af en toe wat onderbelicht heb om er toch iets van scherpte in te brengen deed er schijnbaar niet toe.

Tot slot mijn vrije reportage was dat van thuiszorg. Dit vonden ze zeer goed, heel persoonlijk. De reeks hebben ze bijgehouden om (eventueel) op te hangen in de gang. Dit vond ik wel plezant. Eén van de docenten had mij op voorhand aangeraden dat ik eigenlijk een paar keer zou moeten meegaan om een goede reportage te kunnen maken. Maar het lukt blijkbaar ook op een halve dag. Daarnaast heb ik die foto's gemaakt in dezelfde stijl als dat ik in India te werk zal gaan, wat mij enerzijds een beetje gerust stelt en het is anderzijds ook een bevestiging.

Hoe het zich zal uitbalanceren weet ik niet. Er moeten ook nog enkele dagopdrachten bij geteld worden en een paper. Maar over het algemeen heb ik het dinsdag denk ik een tikje beter gedaan dan gemiddeld.

Reportages maken is tof, en ik hoop het nog vaker te doen. Een goede reeks rond een concert maken is best moeilijk, enkele goede beelden moet lukken, maar 6 is toch al veel zonder eentonig te worden. Sport vind ik maar niets. Een reportage van een club is doenbaar, veel aspecten die ja kan aanhalen, maar een wedstrijd is ronduit saai. En ik ben niet snel genoeg. Hopelijk houden ze er ook wat rekening mee dat het niet de gemakkelijkste disciplines zijn. Je hebt er toch wat oefening en ervaring voor nodig. Maar ik vrees er voor. We zitten ten slotte in ons laatste jaar en dan moeten we perfecte fotografen zijn (of dat gevoel krijgen we toch). We zijn ook een slecht jaar, wij, dit jaar. Ach, ik zou nog heel wat kritiek kunnen spuien maar ik heb geen zin om negatief te zijn.

Ik ben alleszins blij dat ik - als het een beetje mee zit - nooit meer voor zo een bende zal moeten gaan staan met een weinig consequente gedachtengang waarbij ze vergeten wat ze goed vonden en eigenlijk ook niet weten wat ze verwachten. En zo heb ik toch nog wat kritiek geleverd. Ik moet oppassen, ik weet uit goede bron dat er meelezen.

27 januari 2007

Fotografie, jury, reportage, school, Werk

back to top