Potter

Ik heb ze allemaal gelezen. De Harry Potter boeken. Ik moet toegeven, het wordt wel een beetje spannend naar het einde toe maar het hele wow gevoel heb ik zo niet gemerkt.

Het eerste boek is eigenlijk vrij simpel (de taal) en is snel uitgelezen. Het tweede boek gaat een beetje in stijgende lijn, maar is toch het minst van de zeven boeken. Ik werd ook lastig van al de herhalingen - voornamelijk in het begin.

Hetzelfde voor het derde boek. Herhalingen alom vertegenwoordigd. Er begint zich ook een patroon te vormen in wie de slechteriken zijn en wat te verwachten. Een beetje voorspelbaar.

Het vierde boek was al wat minder van hetzelfde. Maar toch weer niet. Het einde was wel spannend en beloofde een interessant vervolg. Eindelijk was hij daar. En het sterven van niet-slechteriken begin hier ook. In vergelijking met het vierde boek leken de eerste drie eerder opbouwend om Harry Potter en zijn wereld in te leiden.

Maar dat gevoel van nu gaat het verhaal echt beginnen verlies je al gauw halverwege het vijfde boek. Eigenlijk vond ik dit het meest frustrerende boek. Ik was ondertussen al enkele weken niets anders dan Harry Potter aan het lezen, dus had ik al enige sympathie opgebouwd voor zijn personage en dan heb je een verhaal waarin alles hem tegenzit. Maar eigenlijk waren we nog niet veel opgeschoten. Opnieuw een verhaal om vanalles in te leiden en uit te leggen.

Met het zesde boek is het einde wel heel nabij. Eindelijk lijk alles wat J.K. Rowling tot nu toe heeft opgebouwd samen te komen. Hier voelde ik de spanning wel wat opbouwen naar een climax die met een knal kwam op het einde van het verhaal. Oh, en ook hier sterft er iemand.

Na de climax kon ik dan ook niet veel anders doen dan gewoon verder lezen. Het bleef wel spannend, maar het was pas een stukje na de helft dat het de moeite werd. De laatste 300 blz heb ik dan ook in één adem doorgelezen.

Ik ben wel enorm teleurgesteld met het aanhangsel. Het laatste hoofdstuk. Daar wordt nog zowat overbodige uitleg in gegeven. Ik was best tevreden met het einde net voor dat hoofdstuk. Ideaal zelfs.

Al bij al zijn het vlotte boeken om te lezen, soms een beetje veel van hetzelfde. Ik kan wel begrijpen dat veel mensen en vooral jongeren er zo in op gaan. Ik heb er zelf ook van genoten, maar ik kon gerust een volgend boek beginnen na het lezen van 'The Deathly Hollows'.

6 november 2007

Boeken, harry-potter, lezen

back to top