Bloggeil

De media lijkt wel een beetje in de ban van de blog te zijn de laatste weken. Ik vermoed dat het allemaal begonnen is met het uitroepen van bloggers tot "People of the Year". Een dergelijke fenomeen moet dan, aldus de media, verder onderzocht worden en omgedoopt worden tot een trend. Maar wat ongetwijfeld voor de hype zorgt is het TerZake reportage over bloggers. Weblogs zijn er al een hele tijd. Er zijn blogger die al meer dan vier jaar bezig zijn. Maar het is slechts het laatste jaar (wellicht minder) dat het fenomeen webloggen meer aandacht krijgt.

<!--more-->

Bijna twee jaar geleden ontdekte ik mijn eerste weblog. Hoewel ik toen nog niet wist dat het een weblog was, het ging voor mij simpelweg om persoonlijke sites waar regelmatig iets nieuws werd geplaatst. Enkele maanden later begon ik het concept door te hebben en nu, iets meer dan een jaar geleden heb ik mijn eigen weblog opgezet. Toen nog in het Engels. Aja, want alle sites die ik las waren ook in het Engels (en het had ook wel iets te doen met mijn onderwerpen, maar dat is een ander verhaal).

Na een maand of twee zelf te schrijven begon ik me zowat af te vragen waar de Belgische/Nederlandstalige blogs zoal te vinden zijn. Het bleek niet zo eenvoudig om een Belgische blogger te vinden. En als ik er al een vond ontbraken 'moderne' technieken als RSS en vergat ik de site snel (de meeste zijn herontdekt met RSS!).

Met de recente media aandacht lijkt de Belgisch Blogosphere plots in een versnelling te komen. Overal wordt er nu wat extra aandacht besteed aan bloggers. Naast de algemene nieuwskanalen besteden nu ook computertijdschrijften wat meer aandacht (en je zou denken dat ze veel vlugger zijn), zo heeft Netwerk een nieuw rubriek 'Blogger van de Maand' en Clickx Magazine brengt in de wekelijkse nieuwsbrief een weblogger aan.

Maar er wordt ook gefluisterd over nieuwe (collectieve) projecten. Zo is er al het eerder vermelde Blogium van LVB en - waar ik eigenlijk op aanstuur - het zojuist aangekondigd, naamloos, collectief project. Hierin kondigdt Dominiek een nieuw weblog aan waarin subjectiviteit en onafanklijkheid zal heersen. De bedoeling is om een aantal Belgisch bloggers bijeen te krijgen op Ôø?Ôø?n weblog met nieuws, columns en what-not. Hiermee hoopt hij de Belgische weblogger meer in the spotlight te zetten.

Als fervente weblogger en lezer kan je wel bedenken dat ik zeer enthousiast ben over het project (wie weet bied ik me aan om te helpen). Maar ook hier heb ik dezelfde bedenking als bij Blogium; wordt het niet een populariteits wedstrijd? Ik hoop alleszins dat de hele commotie voor enkele nieuwe en kwalitatieve bloggers zorgt.

24 januari 2005

Bloggen, Deze Site, Samenleving

back to top