Gevaren van het bloggen

Nu we het toch steeds over bloggen hebben is het misschien een goed moment om het even over de gevaren van het bloggen te hebben. Zo is het nieuw potentieel ook meteen gewaarschuwd. Het gebeurt meer dan eens dat ik iets in mijn hoofd heb waar ik graag mijn ding over kwijt wil maar dat ik dan toch even zelfcensuur moet toepassen. Deze teksten gaan dan ook integraal naar mijn privÔø? blog.

<!--more-->

Het grote gevaar van bloggen is dat je een soort blind vertrouwen krijgt in je compagnon en niet echt meer gaat nadenken bij wat je schrijft. Het probleem is echter dat vrienden en familie, zonder dat je dit beseft, ook geregeld je teksten lezen. Voor je het weet heb je dus iets verteld waarvan je liever hebt dat een goede vriend het niet weet. Of je ouders. Dit kan voor sommige mensen ernstige gevolgen hebben met betrekking tot hun persoonlijk leven. Relaties die foutlopen, het ontstaan van familieruzies, ontslaan worden op het werk...

Een ander, minder aangenaam effect van het bloggen is dat je lezers alles weten over u, maar jij niets over hen. Zo kom je dan eens iemand tegen en wil je eens iets leuks vertellen. Na enkele woorden word je dan onderbroken: Ja, juist, ik heb het gelezen op je site. Zeg hoe is dat nog afgelopen met.... En je bent weer vertrokken. Je krijgt ook onmogelijk de kans om zelf eens een vraag te stellen, en zo kom je nog niets te weten over de andere.

Algemeen kan gesteld worden dat je voorzichtig moet zijn met wat je vertelt, en hoe je het vertelt. Je kan een mening op verschillende manieren naar voor brengen. Het feit dat een blog van u alleen is en dat je subjectief mag zijn houdt ook in dat daar mogelijke gevolgen aan verbonden kunnen zijn.

24 januari 2005

Bloggen

back to top