Evolutie

Ik las net een artikel over de gevreesde klimaatswijzigingen en de drastische gevolgen die deze zou kunnen hebben. En dan halen ze er wat cijfermateriaal bij om aan te tonen in welke mate ons Belgenland al beÔø?nvloed is. Zo zijn de laatste jaren steeds warmer en is er meer neerslag. Het zeeniveau zou de voorbije 66 jaar met 8 centimeter gestegen zijn. Goed denk ik dan. Nog 660 jaar en we hebben er 80 centimeter zee bij en een aangenamer klimaat om erin te zwemmen.

<!--more-->

Al sinds de uitvinding van de natuurwetenschappen probeert de mens alles rondom zich te beheersen. Tegenwoordig is het enigste dat nog steeds buiten de controle van de mens ligt de natuur. Waar velen het nog niet over eens zijn is of de natuur een bondgenoot is of onze vijand. Hoe konden we die tsnunami niet voorspellen, waarom sterven dieren en planten uit, waarom warmt de aardbol op en kunnen we het niet vertragen of stoppen? Deze laatste brengt me bij een ander typisch kenmerk van de mens: een houvast. We zien niet graag dat de dingen rondom ons veranderen. Dat is beangstigend.

Laat het maar zoals het is. Ik noem dit allemaal evolutie. Ik ben natuurlijk niet de eerste maar ik kan het toch zeggen zonder op de tenen van de Katholieke Kerk te trappen. Die eer was voorbehouden voor Gallilei, Newton, Darwin en andere revolutionairen.

Ik kan het maar niet begrijpen waarom wetenschappers zonodig alles willen verklaren. Wel nee, het verklaren kan ik nog inkomen, gewoonlijk levert dit nog interessante documentaires op, maar waarom de zaken willen beÔø?nvloed en houden zoals het is? Honderden jaren gelenden kon dit toch ook nog niet, en kijk eens hoe goed de aarde geÔø?volueerd is. Misschien komen we juist van een ijstijd, is het dan niet normaal dat de aarde weer wat warmer wordt. Geeft het nog een paar honderd jaar en we maken ons zorgen over de aarde omdat het steeds kouder wordt.

Hetzelfde met uitstervende dieren en planten. Laat ze toch sterven! De natuur verzint er wel een paar nieuwe en betere. Leeuwen en olifanten die nog moeilijker te vangen en slachten zijn. Zo hoeft er geen wet meer te zijn tegen het jagen (wat overgens een natuurlijke behoefte is) en kan ieder zijn pleziertje weer hebben. En de nieuwe planten zullen heus wel al het rotzooi uit onze vervuilde lucht filteren, meer nog, ze zullen het nodig hebben om te overleven.

Wat de mens betreft voorspel ik een verdeelde wereld. Aan de ene kant van de aardbol gaan de Mensa intellectuelen verderleven in een hoogtechnologisch en kunstmatige wereld. Aan de andere kant van de aardbol heerst verval, hier leven we in een gemoderniseerde oertijd. We kunnen niet veel verder denken dan eten en seks. Het enigste dat overblijft van nu zijn enkele waarden en normen. Hoe het verder afloopt vul je zelf mar aan.

26 januari 2005

Samenleving

back to top