Films van de eerste tijden

Deze avond ben ik naar Films van de eerste tijden gaan kijken in Cinema ZED. Films van de eerste tijden is een verzameling van de eerste filmpjes ooit gedraaid. Gaande van Sortie des ouvriers de l'usine lumi?®re (1895) tot Sa?Øda a enlev?© Manneken Pis (1913). Het was best wel interessant om eens te zien, toch voor een filmfreak als mij. Alle films werden begeleid met live piano muziek. Heel plezant. En ik heb eindelijk Arriv?©e d'un train en gare de la Ciotat (1895) gezien!

<!--more-->

In totaal zijn er vijftien filmpjes getoond, de helft niet langer dan ?©?©n minuut. De latere duurden al bijna een kwartier. Op het programma stonden:

 • Sortie des ouvriers de l'usine lumi?®re
 • Barques sortant du port de Trouville
 • Arriv?©e d'un train en gare de la Ciotat
 • Le gouter de b?©b?©
 • L'arroseur arros?©
 • Big Swallow
 • FIRE!
 • Life of an American Fireman
 • The great train robbery
 • La course aux potirons
 • The Lonedale Operator
 • Sa?Øda a enlev?© Manneken Pis
 • Toto et sa soeur en bombe a Bruxelles
 • Le retapeur de cervelles
 • Un coup de vent
 • La peine du talion

Er zaten een paar hilarische filmpjes bij, hoewel dit ongetwijfeld niet altijd de bedoeling was. Tijdens La course aux potirons kwam ik niet bij van het lachen. Prachtig gewoon hoe ze een groepje mensen meer dan 5 minuten lang achter een hoop opgeblazen pompoenen laten aankrossen. Nog prachtiger is hoe de pompoenen deze mensen omverkegelen, bergen oprollen, over ballustrades duiken en open ruiten inspringen. De twee filmpjes over de brandweer waren ook (wellicht onbedoeld) zeer amusant.

Tijdens The great train robbery was het beeld even weggevallen en kwamen ze melden dat de las was gebroken. Het zijn namelijk heel oude films. Als je een beetje een zelfrespecterende filmliefhebber bent dan ga je er zeker geen spijt van hebben om deze films te zien. En ik was nog geschrokken van de soms goede beeldkwaliteit. Zondag 27 februarie worden ze nog eens gedraaid. Gaan dus!

23 februari 2005

Film, Vrije Tijd

back to top