De paus is overleden. Als het niet stoort ga ik even een onopvallend vreugdedansje maken. Het is niet dat ik iets tegen deze man heb, ik ben alleen maar blij bij de gedachte dat zijn ideaal en zijn beleid met hem sterven. Zelfs voor een brave aanhanger van de Kerk was zijn beleid iets te scherp en werd er maar al te vaak over kleine en banale thema's gestruikeld. Ik zie mezelf niet als een aanhanger van de Kerk noch als een Katholiek gelovige, maar uiteindelijk is het wel een zaak dat ieder van ons aangaat. De paus zijn stem klinkt soms zwaar in onze westerse wereld, en zorgt geregeld voor maatschappelijke commotie. In het kader van deze commotie wil ik ook even mijn zeg hebben over de potentiele opvolgers.
<!--more-->Volgens de cijfers zijn er 119 potentiele opvolgers. Uiteraard is dit puur theorie, want zoals het steeds gaat in hoger kringen zijn er een aantal geliefden en kunnen de overige 110 hun ambities terug opbergen. Hier en daar klinkt het al dat de paus een Italiaan zou worden. Itali?´ en Latijns-Amerika hebben namelijk de meeste kandidaten.
De naam die het luidst klinkt is Dionigi Tettamanzi, de vrolijke aartsbischop van Milaan. Ik ga alvast mijn vreugdedansje even uitstellen:
Als theoloog staat Tettamanzi bekend als conservatief. Hij is een van de architecten van het aangescherpte pauselijke beleid inzake homoseksualiteit en anticonceptie. Algemeen wordt aangenomen dat hij sympathiseert met Opus Dei.
Bron: De Standaard
Als ik de andere kandidaten even doorblader valt Joseph Ratzinger mij meteen op.
Ratzinger wordt beschouwd als een van de leidende figuren binnen de groep van theocons , zo genoemd in navolging van de neocons , de neoconservatieven uit de regering-Bush. Het is een groep van conservatieve kardinalen die vinden dat deze paus vooral op het vlak van de oecumene veel te ver is gegaan. De theocons willen dat de kerk een veel forser standpunt inneemt tegenover de islam. De kans dat een nieuwe paus uit deze groep komt, is re?´el.
Bron: De Standaard
Wie weet kunnen we dan nog eens een ouderwetse kruistocht verwachten. Spannend h?©! Nee doe mij maar Oscar Rodriguez Maradiaga, een man met een ruime (sociale) kennis.
De salesiaan studeerde naast filosofie en theologie natuurkunde en wiskunde, psychologie en psychotherapie. Hij volgde bovendien een piano- en een pilotenopleiding. [...] De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met de mondiale economie. ,,We zijn niet alleen op weg naar een concentratie van rijkdom, maar ook naar een globalisering van de armoede.'' Maradiaga vindt dat je de 21ste eeuw niet tegemoet kunt gaan met middelen uit de Middeleeuwen. [...] en onderhoudt hij contacten met andere kerken en religieuze groepen in zijn bisdom. Over condooms en aanverwante problemen maakt hij zich dan weer niet al te druk.
Bron: De Standaard
Al het nodige bagage en gezond verstand om een (volwaardige) paus te zijn. Mijn paus is dan weer iemand met een goed gevoel voor humor, zelfrelativatie en een gezonde en re?§listische kijk op onze maatschappij en een goed opvolging van gebeurtenissen binnen en buiten deze maatschappij. Als dit nog niet schokkerend genoeg is voor de Katholieke gemeenschap zou hij bij voorkeur homo mogen zijn.