Tweakers.net fotowedstrijd

Pietel berichtte onlangs over de fotowedstrijd van Tweakers.net. Toen ik de grote winnende foto zag werd ik toch even stil van verbazing. Hoe kon, zeker in vergelijking met de resterende 'winnende' foto's, in gods naam die bepaalde de grote publieksprijs winnen. Het gaat er echt niet in bij mij. Dat is gewoon een simepele druppel.

<!--more-->

In eerste instantie dacht ik dat de winnaar werd aangeduid door een jury, en dan vond ik de keuze al helemaal onbegrijpelijk. Maar toen het om een publieksprijs ging werd de winnaar iets begrijpelijker. Ik kan er inkomen dat de foto in kwestie er zeer indrukwekkend uit ziet. Het is ook niet eenvoudig om dergelijke foto te maken. Je hebt redelijk wat tijd nodig om alles op te stellen en dan moet je nog op het juiste moment afdrukken. Maar de fotograaf heeft uiteindelijk niets meer gedaan dan die druppel registreren. Daar ligt helemaal geen persoonlijkheid in en de foto verliest zijn effect onmiddellijk na een eerst blik.

Dan vind ik de foto op de tweede plaats (nog steeds gekozen door publiek) beter, hoewel deze me ook niet echt intrigeert. Het beeld ziet er ook maar een beetje flets uit.

Gelukkig was er naast een publieksprijs ook een juryprijs. De foto's aangeduid als winnaar door hen liggen me stukken beter. Hoewel ik bij de eerste mijn onderwerp misschien iets meer zou proberen losmaken van de achtergrond door bijvoorbeeld wat tegenlicht. Met een zonsondergang en waterreflecties kan je voor mij niet veel mis doen.

Voor de rest zitten er wel een aantal leuke beelden bij. Zo heb je twee leuke foto's op het strand van dezelfde fotograaf. Een liggende en een staande versie. Persoonlijk heb ik het wat uitsnit en compositie betreft meer voor de liggende foto, maar de staande heeft veel meer verhaal en is daardoor ook boeiender, of toch als je naar de foto kijkt zonder de oderste helft. Die stoort me uitermate. Eigenlijk zou dat best nog een mooie foto zijn in een vierkant formaat.

Verder nog het vermelden waard zijn De schoonmaker (!) en Oud maar voldaan. Vooral de eerste, tegenlicht op de juiste manier gebruiken en je scoort gegarandeerd. Maar wie ben ik om zo te oordelen.

14 april 2005

Fotografie

back to top