Penne met broccoli en spekjes…

... in room natuurlijk. Ik had hier zoveel zin in vandaag. Maar hoe in godsnaam maak je zoiets klaar! Och ja, ik ben gewoon naar de winkel gestapt, heb gekocht wat ik dacht nodig te hebben en dan heb ik op basis van mijn andere kookkennis snel even een pannetje klaargemaakt. Ik denk dat ik een nieuwe lievelingsgerecht van eigen hand heb. Snel en eenvoudig klaar te maken ?En goedkoop, waat meer kan een student nog vragen!

Penne met broccoli en spekjes

Wat ik gekocht heb:

 • 500g penne (ongeveer de helft gebruikt)
 • Broccoli (geen idee hoeveel)
 • 200g spekjes (achteraf gezien was 100g genoeg)
 • strooikaas (ik heb emmentaal gekocht, maar dit kan om het even welk zijn)
 • 25cl (lichte) room

Verder handig om in huis te hebben: olie, peper, zout, andere kruiden. Nu, hoe ga je te werk (het gerecht is denk ik wel geschikt voor twee personen):

 1. Ik begin steevast met het water op te zetten om de pasta te koken. Zo kan het water al opwarmen terwijl ik mijn voorbereindingen tref.
 2. Neem de broccoli en snij/breek er de roosje af en doe die in een vergiet. Als je daarmee klaar bent spoel je de broccoli af. Bemerk hoe het water door de vergiet loopt! Je kan ook de broccoli eerst spoelen en dan snijden.
 3. Nu is moet je de broccoli net niet beetgaar koken. Dit kan traditioneel in een pan met kokend water. Maar wat veel sneller gaat is opwarmen in de microgolf. Het spoelwater dat nog op de broccoli zit is normaal voldoende op op te warmen. Als je wil kan je altijd een paar extra druppels toevoegen. Zorg ervoor dat de schaal goed afgedekt is. (Ik heb mijn broccoli 3 minuten opgewarmd).
 4. Terwijl de broccoli opwarmt kan je al een grote, diepe pan op het vuur zetten (bij voorkeur wokpan). Laat gerust even leeg op een maximum vuur opwarmen.
 5. Ondertussen is je water voor je pasta vast al aan het koken, dus daar kan je je pasta al in kwijt. Gooi wat zout en een scheutje olie bij het water en daar hoef je je de komende 5 ?† 10 minuten niets van aan te trekken.
 6. De wok zou nu goed moeten opgewarmd zijn, klaar voor de spekjes in te gooien. Je hoeft hier geen bakboter of olie voor te gebruiken. Spek is vettig genoeg op zijn eigen en zal dus niet aanbranden. Laat de spekjes even goed bakken en zet dan op een lager vuur.
 7. De broccoli is ondertussen ook klaar. Neem deze uit de micriogolf en laat even aan de kant staan. Laat het deksel erop zitten zo stoomt alles nog even na.

Ik zal even pauzeren hier. Nu beginnen we met het maken van de saus. Hierboven waren zowat de grote voorbereidingen.

 1. We keren terug naar de wok met de spekjes in. Zelf eet ik niet graag al te vettig dus wat ik dan graag doe is de spekjes uitkappen op keukenrol en deze heel eventjes inwikkelen. Zo wordt het overtollig vet opgeslorpt. Maar dit kan je perfect overslaan.
 2. Neem nu de room en doe deze bij het spek, je vuur kan je op maximum of net niet op maximum zetten. (Dit hangt ook vaak af van hoe straf je vuur is). Even roeren en laten pruttelen. Neem nu wat strooikaas en voeg het toe aan het geheel. Goed roeren, alles laten smelten en mengen. Ik heb ongeveer een half zakje kaas geleidelijk toegevoegd. Kruiden naar believen (denk eraan da spek op zich al vrij zout is, dus heel veel moet er niet meer bij). Ik doe er ook altijd graag wat look bij. Heerlijk
 3. Laat het geheel even staan zodat alles goed kan trekken, af en toe roeren
 4. Als je zeker bent dat je een goed gemengde saus hebt (kaas, room, kruiden vormen ?©?©n geheel) mag je de broccoli toevoegen, goed roeren en opnieuw even laten staan. De reden dat de broccoli voordien net niet beetgaar moest zijn is omdat ze nu verder gaart in de wok met de saus.
 5. Tegen dat je dit allemaal gedaan hebt is de penne zo goed als beetgaar. (Ik hoop dat je tussendoor ook eens gecontroleerd hebt, overkookte pasta is ook niet echt lekker). Als je denkt dat de pasta beetgaar is (voel eens, proef eens) giet je deze af en kap je alles in de wok. En opnieuw goed roeren dat de saus en de pasta en de broccoli goed dooreen liggen.
 6. Serveren maar!

In totaal heeft mij dit 4.5 euro gekost. Deel dit door twee en je komt aan 2.25 euro per persoon. Kleine eters kunnen er denk ik zelfs met drie van eten. De afwas is ook vrij minimaal voor versgekookt eten. Dus klagen mogen we niet!

Uiteraard kan je hier allerhande variaties op verzinnen. Vervang de broccoli eens door spinazi. Doe er uitjes en/of champignons bij. Neem tagliatelle in plaats van penne. Enz..

17 mei 2005

Eten

back to top