Fotopraat, de massa en de algemene opinie

Er is iets raar met het net, of toch volgens mij. Internet is een open platform waar iedereen de kans krijgt zijn eigen mening te ventileren. Het internet als discussie forum en ultiem middel tot vrije meningsuiting wordt nog eens benadrukt door blogs waar dagelijks honderden mensen hun ding doen ?©n waar anderen, de lezers, op ingaan en discussie gaan voeren. Dit kan soms tot zeer interessante 'gesprekken' leiden. Maar wat ik vreemd vind -dit staat hier misschien een beetje van los- is dat er zo goed als niet wordt gepraat over beelden.

Waarschuwing: onsamenhangende gedachtenstroom.

<!--more-->

Tegenwoordig vind je achter elke link wel een (verborgen) fotoblog. De ene al beter dan de andere. Maar wat me opvalt is dat er geen, in tegestelling tot tekstuele blogs, conversatie plaatsvindt rond die beelden. Zelfs niet in termen van goed of slecht, als er al eens iets staat is het goed. Als wer een gesprek aan de gang is, is het meestal een reactie op de begeleidende tekst en niet op het beeld. Maar ik zal maar even vermelden dat ik schuldig ben aan dezelfde feiten voor ik hier met verwijten begin rond te slingeren. Misschien even enkele situaties schetsen waarin ik me soms bevind als ik foto's bekijk, kan je gerust overslaan en onmiddelijk mijn conclusie lezen.

#1 | Ik zie een beeld dat me echt aanspreekt, ik wil hier dan ook op reageren, maar doe het niet omdat er een heftige discussie aan de gang is omwille van een tekstje dat bij het beeld staat. De foto verdrinkt als het ware in iets bijkomstig, en zo zal ook mijn reactie hierin verdrinken (denk ik dan).

#2 | Er is een foto dat me eigenlijk niet zo aanspreekt en waar ik, als ik er wat langer naar kijk, zaken opmerk die volgens mij niet kunnen. Ik bekijk dan even de reacties en dat staat er alleen maar, 'wow', 'goeie foto', 'super', enz. Op zo een moment ben ik dan heel hard geneigd om er een hele preek van wal te steken over de techniciteit en weet ik wat nog. Begrijp me niet verkeerd he, de mensen mogen dat best een mooie foto vinden, maar middelmatigheid vieren is dat toch niet. Als ik dan even verder kijk en merk dat de fotograaf in kwestie eigenlijk niet zo bijster goed kan fotografen ?©n zijn reacties staan iedere keer vol staat met dergelijke positieve reacties dan kriebelt het toch wel een beetje. Maar goed, uiteindelijk hou ik me dan toch maar in.

#3 | Tot slot zijn er de foto's waar het simpel weg niet de moeite is om op te reageren, of waar althans andere niet op reageren maar waar ik wel zou op willen ingaan. Misschien wat tips geven over hoe het beter kan en dergelijke.

Wat ik me dus eigenlijk afvraag is waarom er zo goed als niet opbouwend wordt gepraat over foto's. Komt dit door een overvloed aan beelden en slikken we dit allemaal maar gewoon, of durven we het niet zegge dat iets niet goed is. Een heel uitzonderlijke keer doe ik het wel eens, maar algemeen hou ik me ook gewoonlijk in omwille van de mogelijke reacties van de anderen. Vaak hoor je een fotograaf ook zeggen dat het technisch niet goed moet zijn, maar dat de sfeer telt. Akkoord, maar ik vraag me dan wel af waar je mee bezig bent als je uitzonderlijk eens een sfeervolle kunt maken en de rest maar matig is, of zelf dat niet.

Misschien is fotografie te abstract en te kunstig om over te discusi?´ren. Ieder zijn eigen smaak. Maar dan vraag ik me af waarom ik een opleiding als fotograaf volg waar ik vanuit een technisch standpunt goede foto's leer maken waar ook de sfeer heel belangrijk is. Tegenwoordig is het zo gemakkelijk je voor te doen als fotograaf, fotografie is heel toegankelijk geworden dankzij het digitale, dit is geen ramp uiteraard, maar we worden nu wel overspoeld door middelmatige beelden. Maar goed: meer fotopraat met betrekking tot het beeld dus!

(Je mag gerust met mijn foto's beginnen, ik ben zelden tevreden van de foto's die ik maak, maar ik zie niet altijd wat er beter kan.)

22 juni 2005

Bloggen, Fotografie, Media

back to top