Fototas

Opgelet! Dit is weer zo een post waar ik doorratel over wat ik al dan niet zou kopen. Dit werkt zeer therapeutisch bij het beslissen.

Ik ben momenteel de eigenaar van een Lowepor CompuTrekker AW. Een zeer ruime rugzak waar naast mijn fotomateriaal nog ruimte zat is voor mijn laptop en accesoires, een boek, tijdschrift, papier, pen, paraplu enz... Het nadeel is dat hij wat groot is. Het is een ideale tas om mee te nemen naar school op de dagen dat ik in de studio moet werken. Of voor andere shoots.

Ook voor langere vakanties durf ik al eens de hele zooi mee te sleuren. Maar het is nogal veel om de straten mee in te trekken. Ik zorg er dan ook voor dat ik een kleinere rugzak in mijn valies heb zitten waarin ik dan een extra lens en mijn flits kan insteken. In die rugzak past dan ook nog een trui of iets dergelijks. Alleen is de rugzak niet echt voorzien op het dragen van fotomateriaal. Alles wat er in zit, zit zowat los bij mekaar geduwd. Of in mijn trui gerold. Niet echt ideaal, veilig en gemakkelijk (als in snel bereikbaar).

Ik zou dus een nieuwe tas of rugzak willen aanschaffen. Uiteraard heb ik enkele vereisten:

  • het moet voorzien zijn op fotomateriaal, veel moet er niet in: body 2-3 lenzen, flits en een extra kaartje (in de toekomst misschien een imagetank)
  • het moet veilig zijn, ik wil niet dat een of andere grapjas aan een rits trekt of een knopke opent en dat alles er uit valt
  • stevig, licht en confortabel om te dragen
  • materiaal moet snel/gemakkelijk bereikbaar zijn
  • als het kan, is er nog wat ruimte voor andere zaken

Ik kan twee kanten uitgaan. Een draagtas of een rugzak. Als ik het laatste puntje in ere wil houden heb ik eigenlijk al geen keuze meer en wordt het een rugzak. Maar ik wil alle opties openhouden. Ik heb eens gekeken op de website van Foto Konijnenberg, ze hebben een ruime assortiment aan tassen. Ik ben overgebleven met 3 opties:

  • De ideale draagtas lijkt mij de Stealthe Reporter AW D200 van Lowepro. Perfect om wat fotomateriaal in te dragen, helaas niet meer dan dat. Maar in veel situaties de ideale tas denk ik. En je kan heel snel van lens wisselen.
  • Als rugzak zoek ik dan weer eerder iets als de Orion Trekker van Lowepro. Een compartiment onderaan voor het fotomateriaal, met erboven een gewone rugzak compartiment. Beiden apart bereikbaar. De ideale dagrugzak.
  • Als tegenhanger hiervan vond ik bij Tamrac de Adventure reeks. De Lowepro ziet er wel strakker uit.

Het grote nadeel voor mij is dat al die tassen (voornamelijk de draagtas) er uitzien al fototassen. Ik wil niet schreeuwen dat ik met duur materiaal rondloop. Konijnenberg biedt ook tassen aan van National Geographic. Die zien er heel wat minder foto uit en best wel nog tof. Maar ik ben niet zo zeker over de stevigheid en het draagcomfort.

Blijft nog de vraag of ik voor een draagtas ga of een rugzak. En als het een dragtas wordt, hou ik het bij de compacte Stealth Reporter of neem ik een grotere tas waar bv twee body's in passen. Lange termijn denken. Misschien moet ik beginnen met een dagrugzak, dat sluit beter aan bij wat ik eerst nodig heb (dodentocht) en wat ik wellicht het meest zal gebruiken. Het materiaal is wel minder toegangkelijk.

Ik zou natuurlijk ook mijn oude rugzak kunnen blijven gebruiken en daarbij een draagtas nemen. Zo kan ik snel aan mijn materiaal en moet ik niet steeds mijn rugzak uit doen om van lens te wisselen. Als ik dan eens alleen mijn fotomateriaal nodig heb kan ik mijn rugzak thuislaten. Maar hangt zo een tas niet in de weg en belast dat niet te veel één schouder? En glijdt dat niet gemakkelijk van uw schouder af?

Over een paar jaar zit ik hier met een 6-tal tassen, voor elke situatie eentje.

Kent iemand nog en ander degelijk merk? Misschien eentje met tassen die er niet al te foto uitzien.

8 augustus 2006

Fotografie, fototas, lowepro, rugzak, tamrac, tas

back to top