Retouche

Even letterlijk overnemen van Pietel:
Retouche door Amy Dresser. Roll-over voor het origineel te bekijken.

In het verleden ben ik nog al zo een artiesten tegengekomen op het net. Knap werk allemaal. Maar als ik die dingen zie twijfel ik soms aan het nut van mijn opleiding. We leren voornamelijk optimaal gebruik te maken van licht en schaduw. Een zo goed mogelijke foto maken, zeer belangrijk, maar als je ziet wat voor een belabberde foto's ze daar 'ombouwen'. Retouche mag bij ons, zo lang je het niet ziet, maar aangeleerd wordt het niet. We leren wel de basics van photoshop, genoeg om een puistje weg te werken, maar de rest is zelfstudie.

Allemaal goed en wel voor reportage en portret, maar als je in mode of reclame verder gaat moet je toch wel wat meer kunnen. Of je besteed het uit aan specialisten, maar dat kost veel geld.

Zelf experimenteer ik steeds vaker, maar het is niet altijd gemakkelijk als je absoluut geen idee hebt wat je moet doen om het gewenste resultaat te bekomen.

Dat gezegd hebbende, soms wordt er ook wel overdreven met het retouche. De foto's lijken dan eerder illustraties wat ik dan ook weer niet zo mooi vind. Tenzij het functioneel is uiteraard.

24 oktober 2006

Fotografie, retouche

back to top