Deze site herzien

Ik was het beu. Dat gerommel hier. De blogs leken met de dag trager te worden. Veel rommel, te veel informatie, geen overzicht. Alles was een beetje onstabiel geworden. Het werd tijd voor een propere lei.

Dit weekend besloot ik er iets aan te doen. Gisteren is de nieuwe sken.be live gegaan.

Eenvoud en eenheid

Bij de start had ik twee doelstelling voor ogen. Het moet een stuk eenvoudiger. Alles wat bijkomstig is moet weg, zowel in de inhoud als in de design.

Er moet eenheid in de site komen. Een blog, een fotoblog en een handvol statische pagina's, elk met hun eigen design is verwarrend. Zeker als ik vanop elke pagina de rest wil promoten. Als ik zelf soms al de kluts kwijtraakte, wat moet dat niet zijn voor de bezoeker.

Meestal had ik niet het gevoel dat ik van 'mijn site' kon spreken. Als ik van in zou verwijzen naar 'deze site' haalde ik vaak tussen haakjes de verschillende delen aan.

Inhoud

Ik heb mijn best gedaan om alle bestaande inhoud ook te houden. Maar bepaalde zaken vond ik zo voorbijgestreefd en/of overbodig dat ik er geen aandacht meer aan ga besteden. Ik denk maar aan archief pagina's, tag clouds, lijstje allerhande en andere blog features.

Andere zaken was mij te veel werk in onderhoud. Zoals de links die je op de blog kon terugvinden. En dan waren er zaken in ongebruik geraakt. Het fotoalbum is hier het beste voorbeeld van. Je kan er nog steeds op, maar al lange tijd zet ik grote reeksen foto's op flickr en is het album wat overbodig geworden.

Het belangrijkste naar de inhoud toe was het samenbrengen van informatie. Zo vond je op 3 verschillende plaatsen een contact formulier en waren er meerdere pagina's met informatie over mezelf. Dit alles is nu herleid naar telkens 1 pagina.

Design

Begin dit jaar had ik al eens nagedacht over een nieuw design voor deze site. Ik wou één ontwerp voor alles. Niet gemakkelijk als je weet dat zowel teksten als grote beelden tot hun recht moeten komen. Daarnaast moet bijkomende informatie op alle pagina's dezelfde plaats krijgen en er wat eenvormig ontworpen uitzien.

Een opdracht waar ik eigenlijk nog niet in geslaagd. Ik was het zo beu dat ik maar niet vond wat ik wou dat ik besloot niets te doen. Ik heb alles, of toch zo veel mogelijk, proberen negeren in de design. Al wat niet nodig was heb ik weg gelaten. Ik heb de layout dan ook 'Blanco' gedoopt.

Dit minimaal design geeft me wel de tijd en de ruimte om na te denken over wat ik wél wil doen. Er zijn al een aantal zaken waar ik spijt van heb, en ik zal de komende weken nog wel zaken opmerken die ik mis. Maar voorlopig verander ik niets meer.

Wordpress vs. Drupal

De rest zal voor later zijn. Mijn trein komt dan aan in Hasselt en ik heb mijn vriendin beloofd om samen de stad in te trekken. Het zonnetje schijnt!

Trouwens, dit gaat ook wat technischer zijn. Voor de geeks en nerds en freaks.

17 april 2008

Design, Deze Site, gedachten, Web

back to top