Analoog is dood

Bij ons op school toch. Vanaf volgned academiejaar wordt de DOKA voor goed gesloten. Wat er met al het materiaal gedaan wordt dat daar nog staat heb ik geen idee, maar naar verluidt is het 'niets' meer waard. Een behoorlijke verandering om een twee tal jaar. Uiteraard mag je nog analoog trekken, maar dan wordt er verwacht dat je je negatieven inscant.

Het idee erachter is dat we worden klaargestoomd voor de proffesionele werled en dat de klanten niet meer willen wachten op hun foto's, wat ik zelf ook al ervaren heb. Ik heb steeds mijn laptop bij want ze willen de foto's vrijwel iln real-time zien. Verder duurt de studie maar 3 jaar, waarvan een halfjaar stage en eindwerk. Om ons degelijk op te leiden in de digitale wereld willen ze die 3 jaar dus ten volle gebruiken en dat gaat niet als je daarnaast iemand ook op een degelijke manier in de DOKA wil leren werken.

Digitaal heeft daarnaast ook veel voordelen. Zelfs de grootste advocaat bij ons op school voor analoog geeft het toe: "De foto's zijn veel scherper - soms te scherp, en er zit zo veel meer detail in, vooral in de donkere partijen, echt prachtig." Dat het soms te scherp is zal wel aan de fotograaf liggen dat iets te gretig gebruikt maakt van Photoshops opscherpfilters. Maar als je weet waar je mee bezig bent kan je zeer sterke beelden maken, dat is ondertussen al meermaals bewezen, vooral kleur beelden kunnen zeer intens zijn. Zwart-wit blijft, als je het mij vraagt, vooralsnog een probleem.

Verder verdwijnt ook in de winkel steeds meer analoog materiaal. Er zijn nu al bepaald soorten films die moeilijk te verkrijgen zijn. En ze vrezen op school dat je over een jaar of twee - drie je films bijna zal moeten bestellen.

Helaas is het materiaal behoorlijk duur. Zeker als je degelijk prints wil laten maken. Om een foto goed te presenteren moet je toch minstens A2 kunnen en dan schiet een toestel als een D70/s of een 300/350D toch te kort. Daarnaast vind ik het werken in hogere ISO waarden (vanaf 800) niet altijd even schoon en dan is de korel van film toch wel stukken knapper.

Ook het werken met een technische camera (TC) zal verminderd worden. De TC wordt vooral gebruikt in architectuur omdat je hiermee lijnen kan rechtrekken en perspectieven kan corrigeren. Maar ook hier is steeds minder nood aan. Grobet (ja, van de winkel in Antwerpen) is ook een veel gevraagde architectuur fotograaf is een presentatie komen geven. Hij vertelde hoe hij vroeger soms een volledige dag nodig had voor 1 beeld om al het licht goed te krijgen (elk soort licht geeft namelijk een andere kleur). Hij had vershcillende filters nodig en moest dan een dia (met TC) meermaals belichten. Sinds Canon een digitale fullframe uitbracht is hij overgestapt en werkt hij met tilt-shift lenzen. Nu worden er verschillende beelden gemaakt van hetzelfde onderwerp (telkens ingesteld met de juiste witbalans voor het op dat moment brandende licht) achteraf worden de beelden op mekaar geplakt en heb je zowaar geen kleurzwemen meer in tegenstelling tot dia.

Schijnbaar alleen maar voordelen. Toch vind ik het ergens wel jammer dat analoog verdwijnt uit het lessenpakket (ondanks het feit dat ik uitsluitend digitaal werk). Ik heb er zelf veel uit geleerd, zeker het in zwrt-wit werken heeft me op een bepaalde manier leren kijken naar licht. Ook dankzij bepaalde verwante vakken die mee verdwijnen heb ik de histogram/levels en de curve van een foto beter leren begrijpen. Ik zie veel mensen hun levels aanpassen in Photoshop maar als je dan vraagt waar ze mee bezig zijn en wat dat allemaal betekent hebben ze geen idee. Je leert ook veel meer aandacht besteden aan de compositie van uw beeld, zeker als je te werk gaat met een TC.

Maar goed, ik geloof niet dat analoog zal verdwijnen. Alleen in de porfessionele werled (publiciteit, pers, sociale fotografie, ...) zal je er niet ver meer mee raken. Als je een CV afgeeft zijn ze niet ge?Ønteresseerd of je een film kan ontwikkelen maar willen ze weten of je met Photoshop en aanverwante kan werken. Waarvoor zal analoog dan wel nog gebruikt worden? Grotere reportages (reis, cultuur,...) en zaken die bedoeld zijn voor een tentoonstelling, kunst. Projecten die je met andere woorden zelf onder controle hebt en waar je zelf je tijd in handen hebt. En uiteraard ook het gebruik van speciale formaten en camera's, ik denk bv aan 6x6. Voor de TC bestaan er al (z?©?©r dure) digitale ruggen.

3 april 2006

analoog, digitaal, dood, Fotografie

back to top