Nieuwe hosting: VPS bij A2B2

Ik heb het zowat gehad met de host waar ik nu zit. Het zijn geen slechte mensen, maar het gaat veel te vaak fout. Hun netwerk is traag, hun servers laten het al eens afweten en er zijn vaak security issues.

Allemaal extra kopzorgen die ik eigenlijk niet zou mogen hebben. Ik zou hier met gemak een lijstje kunnen zetten van recente problemen, maar ik wil jullie daar niet mee vervelen.

Ze doen wel hun best om problemen snel aan te pakken en ze zijn vrij correct in hun communicatie. Maar mijn geduld is op. En mijn eisen zijn ook wat groter geworden.

Eigenlijk had ik het een jaar geleden al moeten doen, van host veranderen. Maar, net begonnen als freelancer wou ik eerst investeren in andere dingen. Ik dacht ook het hosting probleem aan te pakken op het moment dat er zich klanten voordeden waarbij degelijke hosting noodzakelijk is.

Flexibiliteit en controle

Het belangrijkste voor mij in hosting is veel flexibiliteit en controle. Over het algemeen heb ik geen support nodig. Ik zoek zelf wel uit hoe en wat, dus daar kan ik wel kosten mee besparen. Als ik echt geen oplossing vind dat lost twitter het wel op voor mij.

Het moet voor mij gemakkelijk zijn om nieuwe domeinen toe te voegen, subdomeinen aan te maken en databases op te zetten. Dat is het belangrijkste, ik wil hier niet telkens een support ticket voor aanmaken (niet dat dit nodig was bij mijn huidige host). Maar die controle mag van mij ook veel verder gaan, zo heb ik nu ontdekt.

Ik wil ook kunnen spelen en experimenteren. Ik ben dus ook niet echt gediend met beperkingen in aantal domeinen en databases. Ik hou mijn data graag gescheiden als ik nieuwe zaken uittest.

Reseller of VPS

Aanvankelijk was ik op zoek naar iets in de richting van een reseller account. Die bieden gewoonlijk de controle die ik zoek en er wordt ook voldoende webruimte voorzien. De prijzen zijn nogal sterk uiteenlopend en ik had schrik dat als ik hierin te goedkoop zou gaan ik opnieuw in een gelijkaardige situatie zou terecht komen. Een snel en stabiel netwerk is toch wel belangrijk.

Een andere optie was een Virtual Private Server (VPS). Voor een dedicated server heb ik geen geld. Dat is niet te verantwoorden. Maar een VPS leek me wel enorm interessant. Een stukje server voor mij alleen. In plaats van met 100 man op 1 machine te zitten krijgen 10 mensen een stukje, gegarandeerd, van het machine, bijvoorbeeld.

Ik had alleen schrik dat dit dan weer té veel van het goede was. Zo een VPS varieert ook sterk in prijs, maar is toch goedkoper dan shared/reseller hosting met gelijkaardige specs. De reden is dat er meer verantwoordelijkheid bij u wordt gelegd.

Al wat uw host doet is het netwerk in de gaten houden en er voor zorgen dat uw fysieke machine niet kapot gaat. Je moet er zelf voor zorgen dat uw stukje server optimaal draait en dat de security in orde is. Als er iets mis loopt met uw stukje server, dan is het uw fout en is het aan u om het op te lossen, eventueel in samenwerking met support.

A2B2 voor den privé en persoonlijk

Eigenlijk was ik voornamelijk op zoek naar hosting voor mijn persoonlijke sites en enkele kleine projecten. Zaken waar ik mijn vrije tijd in steek. Ik heb er dus wel wat voor over, maar ik wou hier niet in overdrijven, de tijd dat ik er in steek kost mij ook al veel.

Ik was aanvankelijk op zoek naar iets in eigen land. De locatie van een server is ook niet onbelangrijk. En het idee dat ik langs zou kunnen gaan sprak me wel aan. Maar aan de kleine degelijke host hang ook een prijskaartje. In de grote spelers heb ik geen interesse meer, te veel slechte ervaringen ondertussen. Dus zocht ergens een tussenoplossing.

Tim liet mij weten dat de Wannabes site bij A2B2 gehost is. Ondertussen uitgegroeid tot een iets grotere speler. Ze zijn er gespecialiseerd in het opzetten van VPS servers, al bieden ze ook shared/reseller hosting aan tegen een zeer schappelijke prijs.

Ik dacht even te kiezen voor één van hun reseller pakketten, maar het prijsverschil met een VPS is eigenlijk niet groot dus heb ik vorige week ingetekend voor een VPS. Ik had het één en ander bij te leren maar op het moment ben ik enorm tevreden met mijn keuze (een verhaal voor een andere keer). Ik heb er al veel plezier aan beleefd en ik heb nu de ruimte en de flexibiliteit om te experimenteren.

Openminds voor mijn klanten

Eén van de locale spelers die ik tijdens mijn zoektocht tegenkwam zijn de mensen van Openminds. Als je hosting zoekt kan je er bijna niet naast, ik denk dat ze de helft van de Vlaamse blogosfeer op hun servers hebben staan.

Eigenlijk had ik hen een paar maanden geleden al gecontacteerd. Ze hebben mijn mails altijd vriendelijk en ik neem aan, met veel geduld beantwoord. Ik wou echt heel graag mijn hosting in hun handen geven, maar voor de controle die ik wou ging ik een stuk boven budget moeten gaan.

Ze hebben mij echter wel een interessant aanbod gedaan als het aankomt op individuele accounts. Iets dat ik zou kunnen gebruiken voor mijn klanten. Als het op klanten aankomt wil ik me geen zorgen maken over hosting, het moet eenvoudig zijn om dit later eventueel uit handen te kunnen geven en dan zijn dergelijke account handig.

Maar ik ben tot nu toe voornamelijk ingeschakeld als Drupal developer, hosting zoeken zit dan niet in mijn takenpakket.

17 november 2008

a2b2, hosting, openminds, reseller, vps

back to top