A killing

A killing

We waren er even uit om de site naar een nieuwe server te verhuizen, gelukkig is alles vlekkeloos verlopen.

Hier nog een foto die mijn eindreeks niet gehaald heeft. Mijn jury heb ik gisteren gehad, hoe het geweest is zal nog even afwachten zijn. Maar ik denk wel dat ik er door zal zijn, hoewel die ene slechte jury van einde maart nog wel wat schade kan veroorzaken.

Voor de geïnteresseerden wat uitleg over mijn eindwerk en de reactie van de jury:

Mijn eindwerk is een reeks (6) portretten geïnspireerd op de film noir. Ik wou op mijn eigen manier de kenmerken en de sfeer van de film noir in beeld brengen. En dit in een mordern kader. Ik was aanvankelijk begonnen met het uitwerken van een volledig verhaal met een scène per foto. Maar het voelde te veel aan als copiëren van wat ik al gezien had. Vandaar mijn keuze om het in portretten te doen. Verder wou ik ook 1 persoon per foto, waaronder ik per sé een zelfportret wou steken, een cameo als het ware. Daarnaast is evenwicht belangrijk om een gevoel van eenheid te creëren vandaar een volledig verticale reeks, 3 mannen, 3 vrouwen, 3 binnen, 3 buiten, enz...

De jury zelf was een beetje vreemd in eerste instantie. Mijn docenten van dit jaar hadden een bijrolletje en zeiden eigenlijk niets. Het waren de docenten die mij volgend jaar zouden begeleiden die het woord hadden (voornamelijk één van de twee). De reeks diende dus vooral als een ticket naar het laatste jaar, en niet echt om te tonen wat je geleerd hebt. Kan je niet bewijzen dat je het waard bent, dan tjah... Bij mij hadden ze het hoofdzakelijk over twee zaken.

Mijn binnen-foto's vonden ze wat kaal. Voornamelik de derde en ook wel de eerste. Iets meer inkleding en decoratie had gemogen om de sfeer nog net iets beter over te brengen. Op het moment dat ik de foto's maakte was het natuurlijk vrij bewust gedaan. Maar ik moet wel toegeven dat ik eerder het gevoel had van een reeks 2x3 had dan van 6. En nadat hij er even op gehamerd had, heeft hij me overtuigd van wat hij wou zeggen.

Hij had me er dan ook ingeluisd. Zo vroeg hij welke foto ik zelf de best vond, waarop ik de laatste twee aanduiden. Beiden buiten gemaakt met een mooi gevuld decor, wat net zijn punt bevistigde. Daar sta je dan, je hele verdediging onderuit gehaald.

Het tweede punt was eerder op het technisch vlak. Ik had nogal vrij bewust mijn contrast, voornamelijk in de donker delen wat opgehaald. Ik wou op die manier de sfeer er net iets meer in steken. Het gevolg hiervan is een verlies van detail in de donkere delen en iets meer zwart. Ik wist dat ik hier een risico mee nam, uit gebrande (overbelicht/wit) of dicht gebrande (onderbelicht/zwart) delen daar houden ze niet zo van. Het mag donker zijn, wisten ze mij te zeggen, maar als er hier en daar iets meer detail door komt, komt de foto professioneler over.

Nu, al bij al vinden ze mijn ideeën goed, en mij licht zat goed, de sfeer zat er wel in, enz.. Maar hetgeen dat echt is blijven hangen is waarmee één van de twee mij tegenover de andere een beetje verdedigde: "Maar daar zal hij zijn derde jaar voor nodig hebben. Om die finesse er in te leggen." Fijne woorden. Natuurlijk maar van één man, maar toch. Conclusie is dus een redelijke jury.

Ik zal in de loop van de week de foto's online zetten, want aan zo een uitleg heb ja niets zonder te weten waarover er precies gepraat wordt. Als er iets specifieks is gezegd rond een bepaalde foto dan zal ik het er bij zetten.

back to top