Boeken 2004

Ik ben een fervente lezer, maar zoals veel mensen kamp ik een beetje met tijdsgebrek. Of ligt het eerder aan het feit dat ik mijn tijd liever met andere zaken verpruts, en dus eigenlijk meer dan genoeg tijd heb om te lezen. Hoe het ook zij, ik lees verre van wat ik graag zou lezen. Ik heb hier meer boeken in mijn kast staan die nog moeten gelezen worden dan boeken die ik reeds gelezen heb.

Je denk nu vast Allemaal goed en wel, maar waar leidt dit naartoe?. Nergens eigenlijk. Ik wou gewoon even een overzicht geven van wat ik het voorbije jaar gelezen heb. In totaal heb ik er tien gelezen. Hoofdzakelijk Engelstalige boeken. Veel, euhm.., lees plezier.

Shampoo Planet - Douglas Coupland

Douglas Coupland, ongetwijfeld beter bekend van Generation X, brengt hier het verhaal van Tyler Johnson, een yuppie. Hij is zeer ambitieus, over-enthausiast, en houdt ongelooflijk veel rekening met zijn uiterlijk. Ooit hoopt hij voor een multinationaal bedrijf te kunnen werken en al zijn ideeÔø?n tot stand te brengen. In het boek volgen we Tyler voor zes maanden, net na zijn terugkeer van een reis door Europa.

Shampoo Planet is een zeer vlot en aangenaam boek. Voor wie graag eens een (ogenschijnlijk) simpel verhaal leest. Geen ingewikkelde complotten en spannende 'hide-and-seek' spelletjes.

Over Politiek - Luc Huyse

Ik weet niet goed of dit wel in het rijtje this hoort, maar ik heb het toch maar gelezen niet waar! Eigenlijk was het verplicht lectuur voor het vak politologie vorig jaar. Het behandelt de verschuivingen/veranderingen in de Belgische politiek sinds 1945. Het is zeer vlot geschreven en helemaal niet saai. Zaken als de verzuiling en de invloed van de media krijgen een volledig nieuwe dimentie. Een must-read voor zij die de politiek een beetje volgen.

Pattern Recognition - William Gibson

Cayce Pollard heeft een gevoel voor branding. Wil je een logo laten keuren dan heb ja Cayce nodig. Op een dag wordt ze ingehuurd om de herkomst te ontdekken van een reeks mysterieuze filmpjes. Dit brengt haar op een gevaarlijke reis doorheen de wereld. En wat heeft haar verdwenen vader hiermee te maken?

Pattern Recognition is een aangenaam boek. Hij komt wat traag op gang en ik had het dan ook moeilijk op sommige momenten, maar naar het einde toe is het zeer spannend. Leuk. Niet meer, niet minder.

The Hobbit - J.R.R. Tolkien

De voorganger van het allom bekende Lord of the Rings. Wie de films heeft gezien heeft ongetwijfeld al fragmenten uit het verhaal van The Hobbit te horen/zien gekregen. Hier volgen we Bilbo Baggins op zijn eerste avontuur. Veel meer wil ik er niet over zeggen. Dit is denk ik een van de vlotste boeken dat ik ooit gelezen heb. Je wil echt niet stoppen. Het blijft plezant, spannend en avontuurlijk. Zeker niet alleen voor de fans.

The Hollow Chocolate Bunnies of the Apocaplypse - Robert Rankin

Een jongen gaat op zoek naar heil in 'The City' en komt in het stadje Toy City terecht. Hier wordt hij meegesleurd door een detective in een bizar onderzoek naar een reeks moorden. Meer kan ik niet zeggen of de verrassing is een beetje verpest. Dit is de eerste keer dat ik soms (bijna) luidop moest lachen met een boek. Hilarisch en spannend tegelijkertijd.

Cat and Mouse - James Patterson

Een van de zovele Alex Cross verhalen. Dit keer moet hij het opnemen tegen een oud rivaal Gary Soneji. Niets houdt hem tegen om zijn doel te bereiken: Alex Cross vermoorden. Deze had ik mee toen ik naar de Mont Blanc ben gegaan. Jammer dat ik geen reserve boek meehad. Want deze was na twee avonden uit. Ongelooflijk spannend.

Boze Tongen - Tom Lanoye

Het laatste deel van zijn alom bekende trilogie. Het verhaal van Katrien Deschrijver gaat gewoon door. Ongelukken blijven gebeuren. Dit is denk ik, op Zwarte Tranen - het tweede deel- na, het saaiste boek dat ik ooit gelezen heb. Het beste deel voor mij is Het Goddelijk Moster. De andere twee aanhangsels zijn ongelooflijk langdradig. Er had gerust wat in gesnoeid mogen worden. Natuurlijk, als je de reeks in zijn geheel gaat bekijken dan worden er toch wel wat goeie zaken in het verhaal gebracht, maar het blijft een onvoldoende voor mij.

The Know - Martina Cole

The Know gaat over een prostituÔø?, haar kinderen en het harde leven in het milieu. Haar jongste dochter, waar ze zoveel aandacht aan besteed en waarvan ze hoopt dat ze nooit in dezelfde positie terechtkomt verdwijnt. Heel haar wereld stort in. Haar enige zoon, ondertussen een man met respect, start een eigen onderzoek naar de verdwijning. Corruptie, misbruik en mensenhandel. Een zeer harde wereld. Zeker de moeite waard om te lezen!

The Big Bad Wolf - James Patterson

Alex Cross zit nu in het trainings programma van de FBI maar hij wordt constant uit het programma gehaald om te helpen met een prioritaire zaak. Dit tot ongenoegen van enkele instructeurs. De vijand is de machtige en mysterieuze man bekend als The Wolf. Ik ben grote fan van James Patterson en dit is denk ik toch wel zijn spannendste boek ooit. Man wat een sneltrein!

How to be Good - Nick Hornby

Volgens Katie Carr haar morele standaarden is ze een goed persoon dat een goed leven leidt. Ze is ten slotte een dokter, en dokters zijn toch goede mensen? Haar man daarentegen is 'The Angriest Man' van Halloway. Niet verwonderlijk dat ze plots een affaire heeft. Maar als haar man plots goed wordt stelt ze zich toch wat vragen bij haar morele standaarden.

Wie de film High Fidelity gezien heeft herkent ongetwijfeld dezelfde schrijfstijl. How to be Good is een zeer amusant verhaal en is zeer vlot geschreven. Voor wie eens ten volle wil ontspannen.

9 januari 2005

Boeken, Vrije Tijd

back to top