Boeken 2007

Gisteren heb ik boek nummer 143 uitgelezen. Vandaag begon ik aan nummer 144. Welke deze zijn kom je volgend jaar pas te weten.

Eigenlijk heb ik niet altijd graag gelezen. Mijn zus was de grote boekenworm. Als kind speelde ik liever op de Gameboy. Nochtans, in de vroege kindertijd heb ik heel wat Dr. Seuss en Hardy Boys versleten. Het is tussen die tijd en de pubertijd dat ik zo goed als niets gelezen heb.

Maar plots kwam het besef dat ik eigenlijk ook zelf kan kiezen wat ik wil lezen en dat het niet altijd die saaie 'literaire' werken opgelegd door de leerkracht hoefden te zijn. Mijn voorkeur ging uit naar mysteries, vampiers en tovertoestanden. Jaja, er was al een jongetje dat naar een toverschool ging voor Harry Potter.

Rond dezelfde tijd kreeg ik mijn eerste computer (een oude Dell laptop mét floppylezer) en zocht ik naar uitvluchten om hem zo veel mogelijk te gebruiken. Ik begon een lijst bij te houden van de boeken die ik gelezen had. Lijstje stimuleert om er zo veel mogelijk bij op te zetten, ik begon meer te lezen en beleefde er zelfs veel plezier aan.

Dit was een dikke 10 jaar geleden. Mijn lijst gaat nu terug tot oktober 1997. Ik was ooit van plan de volledige lijst online te zetten, maar het is er nooit van gekomen. Later misschien. Voorlopig krijg je de lijst van het voorbije jaar. 2007 was overigens een topjaar, zowel in aantal als kwaliteit.

Zie ook 2004, 2005 en 2006.

Lifeguard - James Patterson & Andrew Gross

Ok, ik beken. Ik weet niet veel meer van het verhaal. Maar het is James Patterson en die man heeft me nog nooit teleurgesteld.

Angels and Demons - Dan Brown

Vreselijk. Traag, naar het belachelijke toe en saai. The Da Vinci Code was nog een beetje entertainend, maar dit boek komt nog niet in de buurt. Vermijden.

Brother Grimm - Craig Russell

Eveneens vermijden. Gekocht in de luchthaven van Frankfurt op weg naar India. Ik dacht eerst dat het om een flauwe vertaling uit het Duits ging, maar de auteur blijkt Schots te zijn. Behoorlijk flauwe taal. Ergens was het ook nog wel entertainend, maar toch vermijden.

Next - Michael Crichton

Over de toekomst en de gevaren van genetische manipulatie. Dit vond ik eigenlijk nog wel interessant. Het is niet helemaal realistisch, maar de ideeën zijn wel goed.

My Friend Leonard - James Frey

Over de vriendschap van een man en zijn vriend Leonard, een mafiabaas. Ze hebben elkaar ontmoet in een ontwenningskliniek. Een vervolg op A Million Little Pieces, dat zich in het ontwenningskliniek zelf afspeelt. Het ging zogezegd om en autobiografisch verhaal, maar het blijkt voor een groot stuk verzonnen.

Black Swan Green - David Mitchell

En het wordt enkel maar beter. Een verhaal over een 13-jarig jongetje. Natuurlijk gaat een verhaal als dit over veel meer. Er zitten heel wat zaken in die vertrouwd aanvoelen en doen terugdenken aan eigen ervaringen.

Shantaram - Gregory David Roberts

Wow. Ik heb er geen andere woorden voor. Ik kan hier niet op een paar regels uitleggen waarover het gaat, er zit zo veel in. Een absolute aanrader. Nog nooit heb ik zoiets gelezen en ik verwacht ook niet meteen iets te lezen dat in de buurt komt. Een boek dat ik zeker nog eens opnieuw zal lezen.

A Long Way Down - Nick Hornby

Hier heb ik mee gelachen. Het is oudjaar avond, 4 willekeurige mensen gaan van hetzelfde dak springen. Ze maken uiteindelijk een soort pact en verder tot het volgende jaar. Plezant kort boekje voor tussendoor.

Size 14 is Not Fat Either - Mag Cabot

Een vrouwenboek. Ze werkt aan de universiteit, er gebeuren wat moorden, ze probeert zich niet te moeien. Enfin ja, je kent dat wel. Ondertussen probeert ze die liefde te negeren, of is het terugwinnen? Niet slecht.

A Place Called Here - Cecelia Ahern

Dit vond ik ook wel een plezant boek. Sandy Shortt is geobsedeerd door zaken die verloren gaan, een sok, een boek, een teddybeer... Ze werkt als detectieve op zoek naar vermiste mensen. Tijdens een zaak verliest ze de weg en ontdekt ze een plaats waar alles verloren naartoe gaat. TV's, gsm's, sokken, boeken, haar teddybeer en de helft van haar vermiste personen. Als ze er maar weer weg kon. Plezant.

All Fun and Games until Somebody Loses an Eye - Christopher Brookmyre

Heh. Het is eens een andere kijk op spionage. Grappig en spannend. Ideaal om te lezen onder de Franse zon.

Confessions of a Dangerous Mind - Chuc Barris

Ik heb enkele jaren geleden de gelijknamige film gezien. Het boek staat al een tijdje in de kast maar ik ben er nu pas toegekomen. Het is een heel andere ervaring dan de film, maar minstens even grappig en onvoorspelbaar.

Harry Potter and the ... - J.K. Rowling

In het begin een beetje naar het kinderlijke toe, maar hoe langer hoe beter. Het aanhangsel op het einde vond ik maar flauwe boel. Maar al bij al zeer onderhoudend.

Cloud Atlas - David Mitchell

Na Black Swan Green wou ik best wat meer lezen. Er stonden enkele boeken in de winkel, het is uiteindelijk deze geworden. Zeer sterk. Niet alijd even gemakkelijk, maar ik ben onder de indruk. 6 mensen, 6 generatie, 6 verhalen. Van de koloniale tijd tot een post-apocalyptische tijd. De verschillende verhalen vlooien zeer subtiel in mekaar. Zeker van de laatste twee 'werelden' wil ik meer weten.

The Eyre Affair - Jasper Fforde

Het laatste boek van 2007. Een fictieve wereld waarin literatuur belangrijk is voor de rust van de samenleving. Halverwege het boek verdwijnt Jane Eyre uit haar verhaal en hel breekt los. Bij tijden zeer bizar en absurd, maar wel plezant. Het is één boek uit een reeks met dezelfde hoofdpersonage. Ik ga er zeker nog van lezen.

7 januari 2008

Boeken, gelezen, lijstjes

back to top