Boeken 2005

Reeds een beetje laat op het jaar om nog overzichtjes te geven, maar hier dan toch nog mijn lijst gelezen boeken van 2005. Ik heb er 2 meer gelezen dan het vorige jaar. Nog lang niet zoveel als ik zou willen, maar we boeken vooruitgang.

Miss Wyoming - Douglas Coupland

Net zoals in 2004 heb ik het jaar ingezet met een boek van Douglas Coupland. Deze keer niet over yuppies maar over miss verkiezingen. Susan Colgate - what's in a namen - werd in haar jeugd door heel Amerika gesleurd door haar moeder om aan zoveel mogelijk verkiezingen mee te doen. Susan groeit uiteindenlijk op tot een tienersterretje om vervolgend op latere leeftijd in een zwart gat te vallen. Tot haar vliegtuig neerstort en zij de enigste overlevende is. Daarnaast is er John Johnson, een opgebruikte Hollywood regiseur die zijn leven een andere wending wil geven door volledig te verdwijnen.

De twee verhalen lopen door mekaar om naar het einde toe mekaar te ontmoeten en vervolgens weer uit mekaar te gaan. Miss Wyoming is een geweldige parodie op het hele Hollywood en miss verkiezing gebeuren. Eigenlijk ons absurde samenleving in het algemeen. Scherp, maar vooral grappig.

The Fellowship of the Ring - J.R.R. Tolkien

Het eerste deel van de trilogie van Lord of the Rings. Ik denk dat iedereen ondertussen wel weet waar het over gaat. Ik vond het boek alleszins beter en plezanter om te lezen. Hoewel al die liederen het tempo serieus vertragen.

The Da Vinci Code - Dan Brown

Binnenkort (mei zeker?) de film in de zalen. Leuk, fijn, vlot, spannend. Ideaal voor op de trein als je moe bent na een lange dag en niet veel zin hebt om na te denken.

Rand - Jan Kjaerstad

Ik ben vergeten van waar het boek origineel is. Iets scandinavisch denk ik. Hoe dan ook een zeer goed boek. Ik kan het aanraden aan iedereen, zeker als je van de inteligentere psycholosche/filosofische thriller houdt. Volledig in de ik-persoon geschreven, niet gemakkelijk. Eignelijk ook een beetje een angstaanjagend boek. Absoluut de moeite.

31 - Nick Hornby

Van de auteur van High Fidelity enzo. Een boekske gevuld met de voor Nick Hornby 31 meest waardevolle liedjes. Hij schrijft er telkens enkele pagina's bij over wat de liedjes voor hem en de muziek wereld beteken. Op het einde gooit hij er nog een paar cd's tussen ook. Aan te raden voor elke muziek liefhebber, de jongen heeft een goeie smaak. Het is wel handig om iets te kennen, ik was niet altijd mee.

The Two Towers - J.R.R. Tolkien

Het tweede deel van de trilogie. Iets langer en de liedjes beginnen wel wat tegen te steken.

The Jester - James Patterson & Andrew Gross

Een totaal ander verhaal dan dat ik gewoon ben van James Patterson. Speelt zich af in de middeleeuwen en vertelt het verhaal van een nar (of is het sar?) dat een koning wordt. Fijn, verrassend, en zeer spannen. Een aanrader.

Darkly Dreaming Dexter - Jeff Lindsay

Dexter is bloedpatroonanalist voor de politie van Miami en is de belichaming van een gentleman. Als hobby is hij een seriemoordenaar, zijn slachtoffers zijn criminelen die maar niet gevat worden. Het wordt pas vreemd als hij plots een reeks moorden moet onderzoeken waarbij de moordenaar dezelfde stijl gebruikt als hem. Zeer verrassende debuut verhaal. En veel humor, vooral droog.

Want to play - P.J.Tracy

Een groep programmeurs wordt plots verdachte en prooi als een reeks moorden plaastvinden die dezelfde patroon volgen als hun nieuw computerspel. Plezant, spannend, niet te veel nadeken enzo.

The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy A Trilogy in Five Parts - Douglas Adams

Verfilmd het voorbije jaar en dus moest ik ook het boek lezen. Het begint goed, beetje wennen aan de stijl, maar eens je het gewoon bent hilarisch. Helaas wordt het naar het midden toe een beetje eentonig en afgezaagd. Het haalt eventjes weer een piek maar zakt weer naar het einde. Ik kan eigenlijk alleen maar het eerste, eventueel het tweede deel aanraden.

The Alchemist - Paulo Coehlo

Over dromen, en uw dromen volgen. Zeer filosofisch, zeer de moeite.

London Bridges - James Patterson

Het vervolg op London Bridges dat ik vorig jaar las. Het was iets minder, maar nog steeds wat we gewoon zijn van Patterson: een zeer hoog tempo, niet neer te leggen.

21 januari 2006

Boeken, lijstjes

back to top