Boeken 2006

Het was een zwak jaar wat boeken betreft, 2006. Ik heb helemaal net zo veel gelezen als ik wou, maar dat lijk ik nooit te doen. Gewoonlijk zit ik aan een gemiddelde van 1,x boeken per maand. Nu zit ik aan nog geen boek per maand. Triestig. Ik snap niet waar Bruno de tijd vindt om al die boeken te lezen én dan nog eens zoveel films te zien.

boeken 2004 | boeken 2005

Everything is Illuminated - Jonathan Safran Foer

Een jonge Amerikaanse Jood, al dan niet toevallig Jonathan Safran Foer genaamd, gaat naar Rusland op zoek naar de vrouw die zijn grootvader gered heeft van de Nazis. Hij wordt hierbij vergezeld van Alex, zijn tolk en diens grootvader en hond. Foer heeft een grappige en intelligente schrijfstijl.

Vooral de manier waarop hij Alex als verteller gebruikt, met zijn gebroken Engels is een zeer berekende risico. Ik kon het alleszins vlot lezen en de woordspelingen en misverstanden zijn soms hilarisch. Tussen het avontuur van Foer door wordt ook het verhaal van zijn grootvader vertelt tijdens de holocaust. In zijn geheel een verhaal over zelfontdekking. Is ook verfilmd met Elijah Wood in de hoofdrol.

Microserfs - Douglas Coupland

Hier heb ik veel plezier aan beleefd. Coupland is een zeer getalenteerde en humoristische schrijver. Hij weet als geen ander een subcultuur te vatten en dit op zijn kritische en licht satirische wijze neer te pennen. In Microserfs neemt hij de computernerd onder handen. We volgen een groepje vrienden die voor Microsoft - het heiligste in de computerwereld - werken. Tot één van hen een eigen bedrijf opstart en ze voor de keuze komen te staan om te blijven of te vertrekken.

The Return of the King - J.R.R. Tolkien

Ik had even genoeg van het hele Lord of the Rings saga, vandaar dat ik nu pas het laatste deel gelezen heb. Meteen ook het beste deel van de drie. De schrijfstijl en alle liederen en gedichten tussenin begonnen het lezen steeds meer te vertragen dus heb ik maar een adempauze ingelast. Ongelooflijk knap wel van Tolkien dat hij het zo 'vlotjes' uit zijn mouw kon schudden zonder de weg kwijt te raken.

Smile - Bavo Dhooge

Over een copywriter die niet kan stoppen met lachen. Het wordt zelfs een medisch fenomeen. Leuk, maar niet meer dan dat.

The plot against America - Philip Roth

Dit was een goed boek. Het idee alleen al: wat als Amerika een pact had gesloten met Hitler? Lindbergh verslaat Roosevelt en wordt verkozen tot president. Kort hierna sluit hij een overeenkomst met Hitler. We volgen het leven van een Joodse jongen en zijn familie en de impact dat dit heeft op hen en hun gemeenschap. Langzamerhand verliezen de joden steeds meer rechten. De moeder wil naar Canada vluchten, maar de vader weigert zijn land te verlaten. Misschien wel het beste boek dat ik gelezen heb dit jaar.

Girlfriend in a Coma - Douglas Coupland

Nog een Coupland. Een jongen en meisje ontmaagden mekaar op de top van een berg. Diezelfde avond belandt het meisje in een coma. Het verhaal dat volgt is dat van de jongen en hun vrienden die het beste proberen te maken van hun leven, maar toch wat blijven hangen in het verleden. Tot het meisje, 20 jaar later, uit haar coma ontwaakt. Een boek met een apocalyptische boodschap. Zeer de moeite. Voorlopig mijn favoriet van Coupland.

Atonement - Ian McEwan

Een van de beter boeken die ik ooit gelezen heb. Ook een de moeilijkste boeken voor mij om in te raken. Over hoe gemakkelijk het is zaken verkeerd te interpreteren, zeker voor een 13-jarig meisje en hoe gevaarlijk het kan zijn om twijfels voor waarheid aan te nemen. Echt goed, hoewel er wat tragere momenten inzitten. Ik kijk er alleszins naar uit om meer te lezen van McEwan.

Mary, Mary - James Patterson

Een klassieke Patterson. Opnieuw een Alex Cross novel zoals we ze graag lezen. Het is geen hoogstaande literatuur, maar de man kan thrillers schrijven als geen ander. Patterson is de enigste auteur waarvan ik zijn boeken niet kan neerleggen.

High Fidelity - Nick Hornby

Eindelijk heb ik het boek gelezen. De verfilming is een van mijn favoriete films. Ongelooflijk hoe trouw de film aan het boek is waardoor ik het boek nog beter kon appreciëren. Nu had ik de soundtrack van de film steeds in mijn achterhoofd tijdens het lezen. Ik begin serieus fan te worden van Horby, zijn droge, 'witty' schrijfstijl bevalt me wel.

4 januari 2007

Boeken, gelezen, lijstjes, Vrije Tijd

back to top